Logo FK Pardubice

facebook twitter instagram youtube

Program utkání
Profile picture

A-tým | 05.06.2017

Jarní výsledky? Ukázalo se, co dělá konkurence

Záchranářské obavy na jaře zahnali a zakončili uplynulý ročník Fortuna národní ligy na sedmém místě. Trenér JIŘÍ KREJČÍ v rozhovoru pro Deník potvrdil, že druholigové mužstvo fotbalových Pardubic povede i v příští sezoně. V nejbližších dnech klub oznámí jméno jeho nového spolupracovníka.


V jarní části realizační tým opustil Jaroslav Míchal, po sezoně Jiří Pospíšil. Vy dva s Martinem Shejbalem zůstáváte i pro příští sezonu?
Ano, vypadá to tak, že my dva budeme pokračovat.

 

Jakou podobu bude mít trenérský tým FK Pardubice?
Příchod jednoho trenéra je v jednání. Věřím, že to dopadne. V nejbližších dnech by mělo být rozhodnuto.

 

Výběr je vyloženě na vedení klubu, nebo jste to společně konzultovali?
Samozřejmě jsme se o tom bavili. Ve hře bylo více jmen a nyní z toho vykrystalizuje náš nový kolega. Věřím, že to bude ku prospěchu věci. I proto jsme s vedením komunikovali.

 

Počítáte s tím, že bude fungovat podobný model, jako byla spolupráce vás a Jaroslava Míchala?
Byl to můj kolega, měli jsme to nastavené tak, že zodpovědnost byla především na mě. Beru to tak, že budu mít nového kolegu, s nímž se budeme i s Martinem Shejbalem o tréninkové náplni, taktice a strategii společně radit.

 

Podobnou zkušenost máte z doby, kdy zde působil jako trenér Martin Hašek, ale po půl roce skončil…
Řekl bych, že to byl jiný pracovní vztah. Když jsem zde byl já, tak jsem se snažil brát i ostatní trenéry jako kolegy. Tak bych to chtěl dělat i do budoucna.

 

Kolik členů by tedy měl nový realizační tým mít?
Pokud se díváme na tu sportovní stránku, tak bude o jednoho kolegu méně. Jako trenéři bychom tu měli být společně s Martinem Shejbalem ve třech, ještě do jarní části jsme vstupovali čtyři.

 

V zimě přišlo do Pardubic několik hráčů na hostování, kteří se prosadili. Podaří se je tady udržet?
Když hostování končí, je povinností hráčů se vrátit do mateřských klubů. Naše vedení teď bude s kluby jednat, jestli bude možnost, aby s námi pokračovali i na podzim. A to buď hned na letní přípravu, nebo později, pokud by se neudrželi ve svém týmu. Budeme se snažit o to, aby u nás minimálně půlrok či rok pokračovali.

 

Všichni?
Ještě přišel Richard Čiernik jako volný hráč a jednalo se o to, jestli mu nyní nabídneme profesionální smlouvu. Dál s ním nepočítám, kromě něj máme zájem o všechny.

 

Jako jeden z prvních přišel v zimní přestávce Jiří Piroch z Plzně a již od přípravných zápasů ze sestavy prakticky nevypadl. Věděli jste hned, že je to ten stoper, kterého potřebujete?
Je zase úplně jiný typ než třeba Martin Šejvl. V přípravě jsme Pirocha zkoušeli ve dvojici i s Křapkou, ale moc se nám to nepozdávalo. Pak jsme vedle něj nechali Šejvla. Řekl bych, že se dobře doplňovali. Jirka je spíše takový bojovník a dobrý hlavičkář, Martin je zase důležitý z pohledu organizace hry. Myslím, že jim to sedlo. Na to, že Piroch druhou ligu předtím nehrál, tak se toho až na pár chybiček zhostil dobře.

 

Antonín Křapka s Janem Shejbalem později obsadili kraje obrany. Na začátku jara vám ovšem oba ze zdravotních důvodů chyběli. Věřil jste, že do toho tímto stylem vpadnou?
U Křapky to nebylo žádné těžké zranění, tam jsme byli klidní. Trochu jsme měli obavy u Shejbala, u kterého jsme očekávali, že nám pomůže. Potom jsme ve Frýdku celkem zariskovali, když jsme ho zařadili na levého beka. A tento post mu sedl. Oba už měli něco za sebou, pracovali dobře už v zimě. I proto jsme věřili, že nám pomůžou.

 

Vyzdvihoval jste partu v kabině. Bylo důležité i to, jak byli přijati tito noví hráči?
V zimě jsme zde měli více hráčů na zkoušku. Vždy se snažíme vybrat samozřejmě ty, kteří umí hrát fotbal. Ale klademe důraz právě na to, aby nám zapadli do kabiny. Od začátku bylo vidět, že u zmíněných fotbalistů se to povedlo. Šejba (Jan Shejbal) odtud navíc pochází. Další si zase považovali toho, že u nás mohou být. Sedlo si to super.

 

Vše je navíc jednodušší, když se dostavují výsledky. Byla prvním důležitým krokem pro jarní rozjezd výhra v Sokolově, kde se vám v předchozích letech tolik nedařilo?
Tam se zrovna ukázalo, že bojujeme, protože se hrálo na těžkém terénu. Bylo vidět, že za to kluci vzali. To byl podle mě odrazový můstek. Když jsme potom doma nešťastně prohráli se Znojmem, tak nás to nesložilo, protože jsem viděl, že mužstvo má sílu.

 

Překvapivé vítězství v Opavě pak nastartovalo sérii devíti zápasů bez prohry…
Mužstvo se postupně sehrávalo a věděli jsme, že to musí být lepší. Paradoxně jsme se nakopli v Opavě, kde to nikdo neočekával. Tým si začal věřit, série devíti zápasů byla famózní. Když se na to jaro podíváte, tak se nám především vyhýbala zranění, minimálně během této šňůry. Je bomba, když mužstvo vyhrává a může být v tom stejném složení.

 

I když ne vždy, na dva zápasy vypadl i kapitán Jan Jeřábek…

Když je mužstvo rozjeté, tak se někdy dokáže obejít i bez takto klíčového hráče. Bylo důležité, že to kluci zvládli i bez kapitána a jeli dál.

 

Už jste mluvil o přínosu hráčů, kteří přišli na hostování. Kdo z fotbalistů, kteří jsou v Pardubicích již déle, podle vás zaznamenal největší výkonnostní posun?
Na jaře to potvrdil Joel Kayamba. Pak jednoznačně Michal Petráň, který dal celkem dvanáct gólů, ale zvedl se i herně. Parádně hrál v obraně Šejvl, taky Kudrna, oproti podzimu se zlepšil Řezníček. Zahrál i Adam Fousek, který měl nějaké výpadky, ale góly dával. Potřebujeme od něj, aby nám ještě více pomohl na venkovních hřištích. Když to vezmu celkově, tak oproti podzimu se zvedli všichni. Ale víte, jak to někdy bývá. Vypadne vám forma a mnohdy nevíte proč. Když ovšem vezmu jaro, tak z pohledu střelecké potence byl progres znatelný u Petráně. A potom u Kayamby, kterému jsme našli místo. Dříve hrál v útoku, ale kraj zálohy mu seděl více.

 

Co tedy udělat pro to, aby dobré výkony pokračovaly? Bude důležité, aby se kádr udržel pohromadě?
Rádi bychom ho samozřejmě udrželi, ale nebude to jen o nás. Uvidíme, jaké záměry budou mít s hráči, kteří nejsou naši, jejich mateřské kluby. Od kluků máme příslib, že by u nás chtěli pokračovat, pokud se neprosadí někde v první lize. Teď bude rozhodující, jestli se k nám vrátí.

 

Jak vypadá nejbližší program pardubického týmu?
Ve středu jsme měli poslední trénink, teď pro většinu začíná dovolená, i když někdo z kluků půjde pomoci béčku. Za rezervu pak dostanou šanci i někteří dorostenci. Ostrý start letní přípravy je 19. června.

 

Zapojí se do přípravy někdo z nových hráčů, které jste si vyhlédli?
Věříme, že někdo na zkoušku opět přijde. Jasně se na jaře ukázalo, co dělá konkurence, která nám v podzimní části chyběla. Na lavičce jsme si kolikrát lámali hlavu, koho máme na hřiště poslat, zatímco na jaře jsme řešili, koho vybereme. Chceme konkurenční prostředí udržet.

 


(Autor: Tomáš Rais, Pardubický deník | Datum: 05.06.2017 | Zdroj fotky: Radek Klier )



Auto Hybeš - KIA AUTO IN ČPP Servis Město pardubice Kave bau Pardubický kraj Palent Zenpro

Top Centrum prodejna

Chceš se potkat s našimi hráči? Přijď do Atrium Paláce Pardubice!

Chceš se potkat s našimi hráči? Přijď do Atrium Paláce Pardubice! více

Nabízíme volné termíny Stadion tour. Například na úterý!

Nabízíme volné termíny Stadion tour. Například na úterý! více

Z utkání v Brně se vracíme s prázdnou

Z utkání v Brně se vracíme s prázdnou více

Projekt partnerských hospod pokračuje: Konzuláty FK Pardubice!

Projekt partnerských hospod pokračuje: Konzuláty FK Pardubice! více