Logo FK Pardubice

facebook twitter instagram youtube

Program utkání
Profile picture

U-15 | 20.02.2023

Žáci U15 úspěšně reprezentovali na turnaji v Berlíně

Skvěle obsazený zahraniční turnaj mají za sebou hráči z kategorie U15. Na dvoudenním turnaji v Berlíně narazili na špičkové evropské týmy z Německa, Dánska nebo Polska. A v této konfrontaci si vedli opravdu velmi dobře. Až do posledních chvil bojovali o medailové umístění, na které sice nedosáhli, ale i tak zanechali výborný dojem.


V Berlíně naše hráče přivítalo nevlídné počasí. V hlavním městě Německa již od pátku soustavně pršelo a foukal nepříjemný vítr, což se bohužel přeneslo i do celé soboty. Úvodní zápas skupiny C odehráli mladí Pardubáci proti Lechu Poznaň, jehož mládežnická akademie je považována za nejlepší v Polsku. Po vyrovnaném průběhu utkání, ve kterém oba týmy sahaly po vítězství, rozhodl střídající Čvančar, a tak se naši kluci radovali z cenného vítězství hned v prvním utkání.

 

V dalším zápase naše hráče čekal jeden z favoritů turnaje – Hertha Berlín. Do utkání jsme vstoupili výborně, protože hned ve 3. minutě se po skvělém presinku soupeřovy rozehrávky dostal do obrovské příležitosti Vrančík, bohužel ale svoji šanci neproměnil. Následně už však dominoval soupeř. Naprostou většinu zápasu držel míč na svých kopačkách a snažil se dostat do nějaké příležitosti. Tomu však s vypětím všech sil vždy dokázala zabránit naše defenzivní formace a když už se Hertha dokázala dostat ke střele na bránu, tak zasáhl brankář Kosina. Bezbranková remíza s vynikajícím soupeřem tedy byla takovým malým vítězstvím. Nutno dodat, že Hertha byla na turnaji jediným týmem, který naše kluky dokázal opravdu přehrát.

 

Poslední zápas ve skupině odehráli Pardubáci proti dalšímu bundesligovému celku – Werderu Brémy. I s ohledem na další výsledky ve skupině bylo jasné, že v případě vítězství je velká šance obsadit první místo ve skupině. A to se také podařilo! Naši kluci nejdříve udeřili z rychlého protiútoku vedeného po levé straně, Vrančík svojí slabší levou nohou výborně odcentroval do pokutového území, do kterého naběhl Holčapek, jenž otevřel skóre zápasu. Pár minut na to celý tým přinutil vysokým napadáním soupeře k chybě, Förster našel Jeřába a ten zvýšil již na 2:0. Příležitosti soupeře zneškodnil skvěle chytající Dominik Pražák, takže se po závěrečném hvizdu zrodilo nejen krásné vítězství proti Werderu Brémy, ale i vítězství v celé skupině!

 

Radostné emoce vypukly nejen v naší kabině, ale i v početném fanklubu rodičů našich hráčů, kteří i přes divácky vyloženě nepřívětivé podmínky neustále podporovali náš tým. Naopak v týmu organizátorů turnaje došlo po posledním utkání k lehkému šoku a při vyhlašování pořadí skupiny C působili poněkud zmateně. Sobotní výsledky znamenaly, že tým z Pardubic postoupil do jedné ze dvou finálových skupin, ve kterých se potkaly týmy, které v základních skupinách obsadily první a druhé místo. Náš tým trenérů vycházel z předpokladu, že si naši další soupeři přes noc ,,vygůglili“, odkud že ty Pardubice vlastně jsou. Podcenění rozhodně nehrozilo, protože kluci si vysloužili respekt i u těch největších týmů.

 

Prvním soupeřem mladých Pardubáků ve finálové skupině se stal špičkový dánský tým Brøndby IF, který ve své základní skupině, po strhujícím průběhu, dokázal porazit pozdějšího vítěze Bayern Mnichov 3:2. Náš nadšeně hrající tým dokázal Dány v úvodu zápasu zatlačit, což vedlo mimo jiné i k sérii rohových kopů, ze kterých bohužel gól nepadl. Vysoké napadání dělalo Brøndby velké problémy. Naše útočná a záložní řada nedovolovala soupeři konstruktivně založit útok. Lze tedy říct, že v úvodních dvaceti minutách náš tým diktoval tempo hry. Své příležitosti jsme ale využít nedokázali. V poslední desetiminutovce přebrali otěže zápasu Dánové. Vyspělé útočníky soupeře však přiváděla k šílenství naše obranná čtyřka ve složení Procházka, Svoboda, Tupec, Beránek a pokud došlo k zakončení, tak byl opět na svém místě spolehlivý brankář Pražák. Remíza 0:0 byla cenným povzbuzením do dalších zápasů, nicméně celý náš tým cítil, že jsme měli na vítězství.

 

Druhé utkání jsme odehráli proti polskému celku Pogon Štětín, který vyhrál skupinu D. Proti pozdějšímu finalistovi turnaje podali naši hráči svůj nejlepší výkon na turnaji. Svým fyzicky náročným pojetím dělali polskému týmu velké problémy v rozehrávce, vyhrávali osobní souboje a velmi dobře kombinovali. Na klucích bylo znát, jak v průběhu turnaje rostla jejich sebedůvěra. Celých 30 minut hry nedovolili Pardubáci svému soupeři prakticky nic. Naopak si sami vytvořili řadu brankových příležitostí a je obrovská škoda, že žádná z nich nebyla využita. Ačkoliv kluci podali skvělý výkon, tak další bezbranková remíza měla opravdu hořkou pachuť. V případě vítězství bychom totiž byli ve hře o turnajové finále.

 

V posledním utkání finálové skupiny jsme se utkali s Norimberkem. Proti tradičnímu německému celku se již naplno projevila únava z celého turnaje. Naši kluci, kteří se ve všech zápasech prezentovali fyzicky velmi náročným stylem fotbalu, si proti Norimberku dokázali příležitosti ke skórování opět vytvořit, ale tentokrát už to byl v zakončení spíše zmar. Naopak soupeř dokázal své příležitosti spolehlivě proměnit, čímž získal jistotu a následně si již své vedení pohlídal.

 

Po posledním zápase bylo v kabině cítit zklamání, což je vzhledem k předvedeným výkonům paradoxní. I na tom však bylo jasně vidět, jak ohromně motivovaní kluci byli a jaké na sebe po celou dobu turnaje kladli nároky. Konečné sedmé místo v takto špičkovém turnaji je sice krásné, ale ne nejdůležitější. Nejdůležitějším je pro nás to, jaké zlepšení na klucích od startu zimní přípravy pozorujeme, což dokázali právě v Berlíně. Zároveň získali ohromné zkušenosti a zážitky, které je budou motivovat do další kariéry. Naplno si ověřili, jak se vyplácí tvrdá práce, odvaha a týmová spolupráce. Turnaj odhalil také nedostatky, což je neméně důležité. I proto je mezinárodní konfrontace velmi potřebná, protože nás vždy inspiruje do další činnosti. Kluci si však zaslouží velké poděkování. Nejen za to, jak se prezentovali na hřišti, ale i mimo něj. Jejich vystupování po celou dobu turnaje bylo velmi profesionální a cílevědomé, za což si po posledním zápase vysloužili od našich fanoušků – rodičů velký potlesk.

 

I jim chceme poděkovat za hlasitou podporu a pozitivní fandění, ve kterém na turnaji neměli konkurenci. Konkurenci neměl ani náš kondiční trenér Klouček, který neúnavně nosil hudební reproduktor po celém areálu a díky své zálibě v rockové hudbě se stal nejlepším a zároveň jediným dýdžejem na turnaji.


Klub FK Pardubice reprezentovali tito hráči:
Pražák D., Kosina, Procházka, Svoboda, Štefl, Tupec, Beránek, Skala, Smrčka, Hloušek, Förster, Koblížek, Holčapek, Hendrych, Šic, Čvančar, Jeřáb, Vrančík, Šimák.

 

Zápasy FKP v základní skupině, hráno 1x30 minut:
FKP – Lech Poznaň 1:0 (Čvančar)
FKP – Hertha Berlín 0:0
FKP – Werder Brémy 2:0 (Holčapek, Jeřáb)

Zápasy FKP ve finálové skupině, hráno 1x30 minut:
FKP – Brøndby IF 0:0
FKP – Pogon Štětín 0:0
FKP – 1. FC Norimberk 0:2

 

Celkové pořadí:
1. FC Bayern Mnichov
2. Pogon Štětín
3. Hertha Berlín
4. Brøndby IF
5. 1. FC Norimberk
6. FC Ingolstadt 04
7. FK Pardubice
8. SK Slavia Praha
9. Lech Poznaň
10. Werder Brémy
11. Tennis Borussia Berlín
12. FSV Frankfurt
13. FC Kodaň
14. 1. FC Union Berlín
15. Dream Team Berlín
16. FC Viktoria Plzeň

Kde naleznete fotografie z turnaje?

https://fkpardubiceu6.rajce.idnes.cz/Cancun_cup_U15.../


(Autor: Filip Duroň | Datum: 20.02.2023 | Zdroj fotky: )



Pardubický kraj Palent Zenpro Caha AUTO IN Auto Hybeš - Škoda Auto Hybeš - KIA AUTO IN

Top Centrum prodejna

Chceš se potkat s našimi hráči? Přijď do Atrium Paláce Pardubice!

Chceš se potkat s našimi hráči? Přijď do Atrium Paláce Pardubice! více

Nabízíme volné termíny Stadion tour. Například na úterý!

Nabízíme volné termíny Stadion tour. Například na úterý! více

Z utkání v Brně se vracíme s prázdnou

Z utkání v Brně se vracíme s prázdnou více

Projekt partnerských hospod pokračuje: Konzuláty FK Pardubice!

Projekt partnerských hospod pokračuje: Konzuláty FK Pardubice! více