Logo FK Pardubice

facebook twitter instagram youtube

Program utkání
Profile picture

Ženy A | 02.07.2021

Každá z hráček udělala posun, říká trenér Bačo

Další ročník ženské nejvyšší fotbalové soutěže je za námi. Pardubický tým sice skončil na posledním místě, ale v nadstavbové části předvedl zajímavou sérii bez prohry a jen selhání v souboji posledního kola usadilo východočeský celek na poslední místo tabulky. Nicméně se nesestupuje tak jsme se s trenérem Ondřejem Bačem mohli ohlédnout za sezónou a také se podívat na ambice v sezóně příští.


Skončila další sezóna ženské ligy, jak ji hodnotíte pohledem trenéra?

Pracujeme v dospělém a ne mládežnickém fotbale, a proto na prvním místě musím zmínit určitě nespokojenost s konečným osmým místem v lize. Vstup do podzimu byl po herní stránce velmi dobrý, ale bohužel nezkušenost kádru se plně projevila. Do covid pauzy jsme neměli optimální počet bodů, pár zápasů poztrácel náš tým dost zbytečně. V únoru, kdy se řešilo rozjetí soutěže, jsme i přes nelichotivé postavení v tabulce byli pro spuštění 1. ligy žen. Náš tým potřebuje hodně hrát a nabírat zkušenosti. V této části sezóny si s námi pohrál covid a také zranění. Do kádru se postupně zapojovaly další juniorky, za což patří poděkování trenérům mládeže, v čele s Kamilem Kozákem, tady spolupráce funguje na jedničku. Ale potvrdilo se, jak je velký skok mezi dorosteneckou ligou a 1. ligou žen. První jarní kola se náš tým, díky výše uvedeným absencím, nemohl opřít o zkušenost a na výsledcích to bylo znát. I přes to jsme se snažili hrát útočně, například jako jediní jsme dokázali pražským „S“ pokaždé vstřelit branku. Ve skupině o udržení jsme věřili, že to zlomíme prvními zápasy, ale rozjeli jsme se až výhrou v Brně. Poté tým nabral sebedůvěru a nebýt posledního utkání, tak můžeme být i spokojeni.

 

Zmiňovali jsme problémy s covidem. Jak se to podepisuje na psychice hráček, neztratily některé motivaci do fotbalu?

Asi jako každý tým jsme měli obavy, jaké dopady bude covid na holky bude mít. V drtivé většině případů to kádr zvládl velmi dobře. Některé se naučily určitě lépe individuálně pracovat a pečlivěji se věnovat svému tělu. Nejvíce nás mrzí ukončení aktivní kariéry u Pavlasové, která byla a měla nadále být pilířem naší křídelní hry.

 

Co z „necovidových“ témat vás v sezóně nejvíc trápilo?

Určitě nevyrovnanost našich výkonů. Více jsme čekali od hráček, které odehrály největší minutáže v minulé sezóně. Tady to je ovšem velmi tenký led, pořád se bavíme o holkách, kterým je 19-20 let a u nás, když hrajeme na tréninku staří/mladí, patří jednoznačně do první skupiny. Co mně ovšem nejvíce vadilo, byla věc, kterou jsme nemohli úplně ovlivnit a to je rozjetí soutěže v únoru po covidu. Teď myslím termínově, kdy za čtrnáct dní po zahájení tréninků se hrálo první mistrovské utkání. Což v našem případě znamenalo pouze šest tréninků a u některých díky tomuto rozhodnutí dokonce 2-3 tréninky. Nevyhnuli jsme se svalovým zraněním a díky tomu i některé hráčky nebyly na zápasy ani nominovány.

 

Abychom byli i pozitivní, co se vám naopak u týmu líbilo, v čem se nejvíc posunul dopředu?

Jednoznačně se tým více semknul a holky mají velmi dobrou partu. Stejně jako u Dvořákové se nám povedl neskutečný posun u Růžičkové, která přicházela jako krajní obránce a u nás jsme se ji snažili rozvíjet na pozici útočnice. Jsem hrozně rád za jejích 11 vstřelených branek, naopak mi vadí názory, že to bylo postaveno pouze na ní. V kádru je spousta holek, které udělaly velký pokrok a začínají se z nich stávat opravdové osobnosti.

 

Na Vinici se vám příliš nedařilo, z deseti domácích utkání jste jen dvakrát vyhráli. Není to málo?

Ze začátku nám domácí prostředí hodně svazovalo nohy a například s Libercem v prvním kole se proti nám otočil i fotbalový bůh. Od jara, kdy začala rekonstrukce Letního stadionu, a náš tým začal trénovat na Vinici, se výkony zvedly a holky si začínají zvykat. Věřím, že v další sezóně budeme doma úspěšnější a uděláme z domácího stadionu naši velkou výhodu.

 

Po posledním místě v základní části se váš tým neobyčejně zvedl, v nadstavbě přišla skvělá série 4 utkání bez prohry. Kde se vzala v týmu tato síla?

Celý realizační tým věřil, že to v holkách je a byla jen otázka času, kdy se to zlomí. Potenciál je v kádru opravdu velký, a pokud jsou zkušenější hráčky zdravé, tak jsou schopny tým usměrnit a být motivací pro nově příchozí hráčky z juniorky. Pomohly určitě i posily pro jarní část sezóny, ať to byla svojí neskutečnou zarputilostí a zahraniční zkušeností Hladíková, anebo naopak svojí dynamikou a dravým mládím Hlouchová.

 

Jak moc vás mrzí, že se nepovedlo vyhrát závěrečný duel proti Brnu a opustit tak poslední pozici?

Na sobotu, kdy se utkání hrálo, bych raději zapomněl. Nedařilo se nám vůbec nic a dle mého názoru ani přístup některých holek nebyl optimální. Na druhou stranu bylo opravdu vedro a to pro náš běhavý fotbal není optimální. I tak se nechceme na nic vymlouvat, soupeř dal branku, my ne, a proto jsme odešli jako poražení.

 

Jaké hráčky podle vás herně táhly tým ve skončené sezóně nejvíc?

Tady se omluvím, ale jmenovat nebudu. V kabině si hodně věcí hodnotíme a každá z holek udělala nějaký posun. Máme to hodně založené na komunikaci, a tak si myslím, že každá ví, jak pomohla týmu.

 

Pomalu se blíží nová sezóna. Jak si poradíte s doplňováním ženského áčka, když bylo jen minimum možností vidět v akci naše juniorky?

Hodně juniorek hrálo s námi již na jaře. Takže ročník 2003, který nyní přechází do žen, máme kompletně zmapovaný a troufnu si tvrdit, že přehled máme i v ročnících pod ním. Doplňování kádru samozřejmě řešíme, ale konkrétní jména ještě říkat nebudeme. Já bych byl nejraději, kdyby hrály jen naše odchovankyně a hlavně se herní kvalitou konečně projevily hráčky ročníku 2001, které mají za sebou dva roky v lize. Ty sice byly ovlivněné covidem, ale na hřišti třetí rok už musí být znát.

 

Proslýchá se, že po nejlepší střelkyni Růžičkové se poptávají jiné kluby. Uvidíme ji na Vinici i na podzim?

Tady to převedu do roviny, kdy jsme hrozně rádi za rozvoj Kristýny u nás v týmu. Byla v psychické pohodě a dařilo se jí u nás podobně jako Dvořákové minulý rok. Jejích 11 branek nemůže zůstat bez povšimnutí, a proto si ji stahuje mateřská Slavia do přípravy. Budeme jí přát hodně štěstí v prosazení do kádru vicemistra ligy. Pokud by se ve Slavii neprosadila, tak si troufnu říci, že díky vztahům jaké tady máme, by jinde než u nás nehrála.

 

Bude i v další sezóně fungovat B-tým a v jaké soutěži ho uvidíme?

Tady jsme se nejvíce báli, co s kádrem provede covid pauza. Kádr je doplněn hráčkami, které opouští juniorku (ročník 2003), které zabojují v přípravě o dres áčka a v případě neúspěchu je uvidíme v dresu béčka na Dolíčku. Dominantní jízda divizí a nabídnutá možnost hrát třetí nejvyšší soutěž. To jsou fakta, která hrála pro nás, a proto pardubické béčko uvidíte v příští sezóně v ČFLŽ.

 

Kdy zahajuje ligové áčko přípravu na novou sezónu a co bude jeho hlavní náplní?

Liga žen skončila 19. června, následovaly dva týdny volna a od 5. července dívky najedou na individuální plán. V úterý 13. července začíná příprava A i B týmu žen v domácích podmínkách na Dolíčku. Hlavní náplní bude určitě herní systém.  Některé prvky budeme muset vyzkoušet a za měsíc vypilovat, aby v prvním kole ligy tým věděl, co budeme hrát, co nám bude nejvíce vyhovovat.

 

Bude ve stejném složení pokračovat i váš realizační tým?

Náš realizační tým na jaře posílil trenér Bidlo a rozšířila se spolupráce s trenérem brankářek Tučkem. Takže do nové sezóny jdeme ve stejném složení a možná přivítáme ještě jednu posilu.

 

Přemýšlíte již teď nad tím, jaký výkonnostní cíl před hráčky v nové sezóně postavíte?

Když jsem před dvěma lety k týmu přicházel, tak jsem si říkal, že třetí rok by měl být zlomový a právě u některých by ten herní posun měl už být znát. Pořád ale zůstává věkové složení našeho kádru v porovnání s ostatními týmy. Chybí nám jednoznačně střední generace, která by ten tým měla táhnout. Zůstáváme ale u cesty našich juniorek a postupného sbírání zkušeností. Běh na dlouhou trať dále pokračuje, a tak cílem zůstává stále v první řadě záchrana ligy.

 


(Autor: FK Pardubice | Datum: 02.07.2021 | Zdroj fotky: Radek Klier )



Město pardubice Kave bau Pardubický kraj Palent Zenpro Caha AUTO IN Auto Hybeš - Škoda

Certus

Chceš se potkat s našimi hráči? Přijď do Atrium Paláce Pardubice!

Chceš se potkat s našimi hráči? Přijď do Atrium Paláce Pardubice! více

Nabízíme volné termíny Stadion tour. Například na úterý!

Nabízíme volné termíny Stadion tour. Například na úterý! více

Z utkání v Brně se vracíme s prázdnou

Z utkání v Brně se vracíme s prázdnou více

Projekt partnerských hospod pokračuje: Konzuláty FK Pardubice!

Projekt partnerských hospod pokračuje: Konzuláty FK Pardubice! více