Logo FK Pardubice

facebook twitter instagram youtube

Program utkání
Profile picture

A-tým | 12.04.2019

Vladimír Pitter: Neumím si představit, že by rekonstrukce stadionu neproběhla

S předsedou představenstva FK Pardubice Vladimírem Pitterem jsme si povídali o aktuálních tématech, mezi kterými vévodí to klíčové - rekonstrukce Letního stadionu. Ale témat bylo víc…


 

V posledních dnech a týdnech je otázka rekonstrukce Letního stadionu opět velmi frekventovanou. Často padají dotazy na téma navýšení ceny projektu. Co je na tom pravdy a jak k této situaci došlo?

V loňském roce byl dokončený projekt na revitalizaci Letního stadionu a jeho okolí, ten návazně získal stavební povolení. Projekt ale byl poplatný době, ve které vznikal a bylo nutné ho přepočítat tak, aby reflektoval aktuální situaci ve stavebnictví. Prvotní odhady navýšení hovořily o 100 miliónech korun. Proto dostal Odbor majetku a investic za úkol toto navýšení revidovat a podle možností minimalizovat. Tak se také stalo, Rada města Pardubic tyto podklady dostala k dispozici.

 

Kromě úpravy ceny projektu ale běží i další aktivity s rekonstrukcí spojené…

V měsících po ukončení jednání pracovních skupin a workshopů, začaly finišovat zmíněné přípravy finálního rozpočtu revitalizace. Ale finalizoval se také například model financování provozu Letního stadionu a z pozice fotbalového klubu jsme byli nápomocni všem tématům, ke kterým jsme mohli přispět. Proběhla řada schůzek se zástupci Odboru majetku a investic i se zástupci Rozvojového fondu, kteří by měli mít na starost provoz stadionu. 

 

Jaký tedy bude další průběh celého procesu?

V tomto týdnu měli zastupitelé možnost prohlédnout si za doprovodu náměstkyně primátora paní Heleny Dvořáčkové Letní stadion, jeho zázemí a aktuální stav, což jsme jako představitelé klubu uvítali. Na to ve čtvrtek navázalo pracovní jednání zastupitelstva. Podklady pro toto jednání byly připraveny pečlivě, je třeba vnímat, že změna ceny je citlivé téma a okruh otázek na téma revitalizace je poměrně široký. Navíc v zastupitelstvu je po volbách řada nových členů, ale věřím, že celý projekt je kvalitně připravený.

 

Hlasování o celém projektu za nových finančních podmínek proběhne v dohledné době?

Zasedání zastupitelstva, na kterém bude celý projekt v inovované podobě předložený ke schválení, proběhne podle mých informací na konci dubna. Předcházet tomu ovšem bude schválení městskou Radou. Pokud bude materiál zastupiteli odsouhlasený, bude možné vypsat výběrové řízení na zhotovitele rekonstrukce. Pokud zastupitelstvo bude s projektem souhlasit, mohlo by se začít stavět v tomto roce. Projekt nabral mírný skluz, ale ten je pochopitelný vzhledem k výše popsaným skutečnostem.

 

Podařilo se vymýtit nešvar, kdy ne každý chápal, že náklady neobsahují jen rekonstrukci fotbalového stadionu, ale i blízkého okolí a navázání na Tyršovy sady?

Myslím, že to již zastupitelé chápou a vnímají to správně. Hodně si slibuji od zmíněného pracovního zasedání zastupitelstva, kde se i toto probíralo.

 

Co říkáte na pesimistická slova, která jsou občas slyšet?

Je mi jasné, že ne každý je fotbalu nakloněný, jsem smířený s tím, že ne všichni nám budou přát a podporovat myšlenku stadionu v centru města. Ale beru jako holý fakt, že tribuny jsou chráněnou kulturní památkou, a už bylo odsouhlaseno, že stadion tady vyroste. Koukám se dopředu, snažíme se o to, aby vznikl smysluplný stadion, včetně okolních ploch, které mají sloužit veřejnosti. Jestli se to některým lidem nelíbí, nic s tím neuděláme, mají na to právo. Beru, že ne každý je pro sport.

 

Umíte si představit, že by „to“ nedopadlo?

Neumím. Nikdo si nedokáže představit, kolik je za celým projektem práce. A to nejen z pohledu města, jako investora, ale i z pohledu představitelů fotbalového klubu. Za ty roky proběhlo mnoho schůzek, přesvědčování politiků a zastupitelů, vysvětlování, proč stadion potřebujeme… Je za tím deset let práce, v posledních dvou letech velmi intenzivní, proběhla řada konzultací, pracovních schůzek… Ne, neumím si to představit.

 

Když se podíváme na sportovní stránku, jste spokojený s aktuální pozicí našeho A-týmu?

Je obecně známé, že kvůli absenci stadionu, na kterém bychom mohli hrát 1. ligu, nestavíme před tým postupové cíle. Ale pochopitelně chceme v tabulce hrát co nejvýše. Aktuální jaro není ideální, přišlo několik remíz, ale náš herní projev se mi líbí. Je škoda, že nám chybí zraněný Michal Petráň, ale udělalo mi radost, že v posledním domácím utkání proti Vlašimi, kdy nám chyběli i další hráči, je dokázali jiní zastoupit. Díváme se na náš tým spíš z dlouhodobého hlediska a je vidět, že kvalitu v něm máme. Vždy to může být lepší, ale na hodnocení bude čas po sezóně.     

 

Jistě vás těší, že máme velmi mladý kádr, z něhož hráči často odjíždějí na reprezentační srazy…

Dělá mi radost, že mladí hráči z našich mládežnických týmů, se zapracovali, jako třeba Letáček, nebo Solil. Těší nás to i z toho důvodu, že je to odraz fungování mládežnických celků, bereme to i jako ocenění práce mládežnických trenérů. Zároveň je to pro nás motivace do další práce.

 

Před několika týdny proběhla médii informace, že už nejste akcionářem hokejové Slavii. Byly slyšet spekulace, např. že se zbavíte i svého podílu ve fotbalovém klubu. Váš komentář k této situaci?

Nikdy jsem neuvažoval o tom, že bych vycouval z fotbalových Pardubic. Byl jsem ve Slavii řadu let, postupně se tam situace měnila, až jsem z akcionářů zůstal sám. Když přišla nabídka na odkup akcií, rozhodl jsem se ji akceptovat a z pražské Slavie jsem odešel. Pokud se okolo toho vyrojily nějaké spekulace, s tím nic neudělám.  

 

Takže jasná odpověď, že FK Pardubice nečekají změny ve složení akcionářů…

Přesně tak. Jsem rád, že jsme se před lety dali v kolektivu našich akcionářů v tomto složení dohromady. Ani po řadě společných roků to mezi námi neskřípe, i když máme každý svoje aktivity, táhneme za jeden provaz. Jestli někdo říká, že se sportovní klub nedá táhnout ve více lidech, tam na našem příkladu mohu oponovat, že to jde a že je to funkční model.  

 

Čili ze sportovního světa je pro vás fotbalový klub prioritou…

Ano, aktuálně se plně soustředím na náš fotbalový klub a zmiňovanou revitalizaci Letního stadionu. Přeji si, aby schválení projektu proběhlo co nejdříve a začalo se stavět, my pochopitelně budeme reagovat i po sportovní stránce a začneme pracovat na naplnění dalšího cíle, kterým je postup do 1. ligy. Město má v rozpočtu plánovanou částku, která bude v tomto roce na rekonstrukci využita. Není tajemstvím, že cílem je mít do roku 2021 postaveno, což časově vychází, zhotovitel projektu pak bude mít na stavbu přibližně 2 roky. Tímto směrem se nyní upírají mé kroky.

 

Je něco, co byste chtěl zastupitelům, kteří budou o budoucnosti stadionu hlasovat, vzkázat?

Jak už jsem v předchozích odpovědích uvedl, chápu, že ne každý musí být fotbalu nakloněný. Ale věřím, že zastupitelé pochopí, že potřebujeme pro mladé sportovce motivaci a tu představuje postup do 1. ligy, na který bez nového stadionu nemáme šanci dosáhnout. Máme řadu zástupců v reprezentačních týmech chlapeckých i dívčích kategorií, několik stovek mladých hráčů vychováváme v klubu, šest desítek fotbalistů studuje sportovní gymnázium, základní škola v Ohrazenicích je také plná mladých fotbalistů, všechny naše mládežnické týmy hrají nejvyšší možné soutěže. Chceme, aby viděli, že jejich sportovní snažení má cíl. Projekt revitalizace je dobře připravený, má vydaná stavební povolení a stojí za to ho odstartovat. Stadion je ve schváleném Územním plánu, úvahy o tom, že by měl stát jinde, nereflektují fakt, že Územní plán se tvoří s dlouhodobým přesahem. Výstavbu stadionu by taková změna oddálila o několik desítek let. Věřím, že u zastupitelů zvítězí názor, že výstavba by měla být zahájena již letos.   

 

 


(Autor: FK Pardubice | Datum: 12.04.2019 | Zdroj fotky: Luboš Jeníček, Denik.cz )



ČPP Servis Město pardubice Kave bau Pardubický kraj Palent Zenpro Caha AUTO IN

Aigos - reklama

Chceš se potkat s našimi hráči? Přijď do Atrium Paláce Pardubice!

Chceš se potkat s našimi hráči? Přijď do Atrium Paláce Pardubice! více

Nabízíme volné termíny Stadion tour. Například na úterý!

Nabízíme volné termíny Stadion tour. Například na úterý! více

Z utkání v Brně se vracíme s prázdnou

Z utkání v Brně se vracíme s prázdnou více

Projekt partnerských hospod pokračuje: Konzuláty FK Pardubice!

Projekt partnerských hospod pokračuje: Konzuláty FK Pardubice! více