Logo FK Pardubice

facebook twitter instagram youtube

Program utkání
Profile picture

U-19 | 15.12.2017

Důvod úspěchů? Fungující kabina, říká trenér U-19 Pavel Němeček

Velkou radost dělal našemu klubu v podzimní části sezony dorostenecký celek U-19, který v nejvyšší soutěži přezimuje na skvělé 6. pozici. S trenérem týmu Pavlem Němečkem jsme si povídali o průběhu půlsezóny, nebo i o tom, jak mu klape spolupráce s asistentem Jiřím Kaciáněm.


Tak vysoko jako letos nikdy pardubický dorost U-19 v 1. lize nebyl. Na spokojenost trenérů s touto pozicí asi nemá cenu se ptát, ale co byly hlavní příčiny tohoto skvělého umístění?

S umístěním jsme samozřejmě spokojeni a je to příjemný pocit. Hlavní příčinou je určitě dobře fungující kabina. V každé funguje nějaká chemie - a jak to vypadá, tak zatím jsou v té naší přísady správné. Vše je založené na férovém jednání a pracovitosti. Bylo to vidět v zápasech, kdy jsme nehráli krásně a utkání jsme přesto zvládli.

 

Co se týká střelecké produktivity, stačilo 23 branek na zisk 30 bodů. Ukazuje to, kudy může vést cesta dál - zlepšit koncovku?

Na střelecké produktivitě stále pracujeme a hledáme různé cesty k tomu, abychom byli v koncovce efektivnější. Šancí jsme si v zápasech vytvořili docela dost, pak už je na hráči, jaké zvolí řešení. Ovšem na zisku bodů se nepodílí jen ofenziva. Kvalitní obranná činnost nám několikrát pomohla, že jsme zvládli utkání nejtěsnějším rozdílem. A rozhodně tím nechci říct, že hrajeme nějaký obranný beton. Vždy hráčům říkám, že mi je vlastně jedno kolik obdržíme branek, ale prostě musíme dát o jednu navíc.

 

Už z hlavy odezněla série, kdy jste v září prohrály čtyři zápasy v řadě, z toho tři v domácím prostředí? Museli jste něco měnit, aby se tým znovu nakopl?

Tato série nebyla opravdu nijak příjemná. Hlavní myšlenkou pro nás trenéry bylo zachovat klid. Série začala na Bohemians a po té jsme měli týmy z první pětky. Se Spartou jsme nebodovali smolně, Olomouc nás přejela silově a s Plzní jsme to nezvládli takticky. Hráčům jsme věřili a nevytvářeli jsme na ně výsledkový tlak.

 

Body jste poměrně pravidelně, ale je nějaký zápas, kdy vás ztráta mrzela nejvíc?

Utkání na Bohemians Praha je to, které mi neustále leží v žaludku a zatím ho nemůžu vydýchat. Tam jsme podali mizerný výkon, bez nasazení, bez pracovitosti a nebyla tam taková chuť, jakou bychom si představovali. V tomto zápase jsme urazili fotbalového bůžka a ten nás v tom nechal následně vykoupat.

 

A naopak – který výkon se vám nejvíc zamlouval?

Nejvíce se nám zamlouval výkon v Českých Budějovicích. Bylo to zápas, kdy jsme po celých devadesát minut byli lepším týmem a měli jsme vše pod kontrolou. Tímto zápasem jsme přerušili naší černou sérii. Kluci k tomuto utkání přistoupili excelentně.

 

Který z hráčů vás během podzimu nejvíce překvapil a proč? A koho byste označil za osu týmu, bez níž by „to nefungovalo“?

Momentálně se mi zatím nechce nikoho vyzdvihovat. Je to spíše o tom, že nechci něco zakřiknout. Každý hráč má svoje přednosti a svoje nedostatky. Ten týmový výkon je mozaika, do které ty dílky musejí přesně zapadat a nejen fotbalově, ale i charakterově.

 

Přemýšlíte o nějakých změnách v kádru pro jarní část sezóny?

Nemyslím, že je nějaký důvod ke změnám. Hráči prokázali kvalitu a pro jarní část sezóny vyběhneme se stejnými lidmi.

 

Na co se zaměříte v zimní přípravě, čeká hráče něco nového?

Zimní příprava se nebude nijak lišit od předchozích. Spíše se chceme zaměřit detaily a v nich být ještě efektivnější a dokonalejší.

 

Trenéři U-19 musejí pravidelně odpovídat na otázku, zda je „výběhový“ ročník připravený na dospělý fotbal? Jak jsou na tom v tomto směru hráči ročníku 1999?

Říct o jakémkoliv hráči, že je po skončení dorostenecké kariéry připravený na dospělý fotbal, je hodně odvážný. Samozřejmě se bavíme o A-týmu. Ať je to jak je, tak tento cíl by měl mít v koutku duše každý hráč. Nechme se překvapit na konci sezóny, jak hráči budou připraveni. Teď je na to ještě brzy.

 

Jak se vám na podzim pracovalo s Jirkou Kaciáněm a jaká byla spolupráce s dalšími trenéry dorosteneckých kategorií?

S dalšími dorosteneckými trenéry nemám sebemenší problém a spolupráce s nimi byla v pohodě. A s „Kácou“ se pracuje příjemně. Vždyť už jsme spolu před 17 lety seděli v kabině v druholigových Pardubicích a od té doby se pravidelně scházíme. Spolu si sedíme lidsky, máme podobný názor na fotbal a tu pohodu mezi námi přenášíme i na kluky.

 

 

PODÍVEJTE SE

Odehraná utkání a tabulka dorostenecké ligy U-19

Podzimní statistiky dorostu U-19

Program zimních přípravných utkání


(Autor: Radek Klier, FK Pardubice | Datum: 15.12.2017 | Zdroj fotky: Radek Klier )



Auto Hybeš - KIA AUTO IN ČPP Servis Město pardubice Kave bau Pardubický kraj Palent Zenpro

Top Centrum prodejna

Chceš se potkat s našimi hráči? Přijď do Atrium Paláce Pardubice!

Chceš se potkat s našimi hráči? Přijď do Atrium Paláce Pardubice! více

Nabízíme volné termíny Stadion tour. Například na úterý!

Nabízíme volné termíny Stadion tour. Například na úterý! více

Z utkání v Brně se vracíme s prázdnou

Z utkání v Brně se vracíme s prázdnou více

Projekt partnerských hospod pokračuje: Konzuláty FK Pardubice!

Projekt partnerských hospod pokračuje: Konzuláty FK Pardubice! více