Logo FK Pardubice

facebook twitter instagram youtube

Program utkání
Profile picture

A-tým | 23.10.2017

Místo, kde leží Ideon, je pro pardubický fotbal ikonické

V pondělí zasednou zastupitelé našeho města, aby v jednom z bodů svého zasedání rozhodli o způsobu financování revitalizace Letního stadionu a jeho okolí. A budou rozhodovat na místě, které je pro pardubický fotbal historicky významné. Dnes na něm leží Výstavní a společenské centrum Ideon.


O tom, že se v pondělí 23.10.2017 bude rozhodovat o dalším posunu v rekonstrukci Letního stadionu, jsme informovali před několika dny (článek zde). Zastupitelé své jednání zahájí v 16:00 hod. Sportovními fanoušky sledované téma má pořadové číslo 4), tedy daleko důstojnější, než tomu bylo při minulém zasedání v září. Tehdy návrh neprošel, také díky četným absencím zastupitelů.

 

Aktuálně mají zastupitelé k dispozici detailnější informace o celé problematice. Vyčísleno jim bylo i to, jaké náklady s sebou nese rekonstrukce samotného stadionu a jak velké jsou investice do "nefotbalové" část revitalizace poměrně rozsáhlého území v centru města. Pondělní zasedání probíhá netradičně v sále centra Ideon.

 

Proč ale označujme v titulku místo, kde leží Ideon, za ikonické? Je to prosté. Přímo na místě, kde dnes najdete Ideon, vznikl v roce 1903 první fotbalový stadion v Pardubicích! Uteklo již 114 let od chvíle, kdy se v Pardubicích konala významná Východočeská výstava a právě při jejím otevření bylo zpřístupněno na Olšinkách zmíněné sportoviště. V neděli 21. června 1903 zde byl sehrán zápas SK Pardubice - AFK Kolín.

 

Na Olšinkách bojoval SK Pardubice, pro porážky sem jezdila Sparta i Slavia, představily se zde mnohé zahraniční kluby. V roce 1923 vyrostla vedle stadionu nová sokolovna, o pár let později tady SK Pardubice vyhrál Pohár Svobody. Tehdy už stadion dosluhoval, v polovině dvacátých let však vznikla iniciativa za výstavbu moderního stadionu a poté byl v roce 1931 otevřen dnešní Letní stadion. Ale prostoru, kde dnes leží Ideon už nikdo "neodpáře", že právě tady byl první pardubický fotbalový stadion…

 

Jak jsme psali v úvodu, jednání radních začíná v pondělí 23.10.2017 v 16:00 hod., bod týkající se Letního stadionu by měl podle odhadů přijít na řadu mezi 17 a 18 hodinou. Jednání je veřejné, pokud vás toto téma zajímá, neměli byste na místech pro diváky chybět. Ideon se podruhé může zapsat zlatým písmem do historie pardubického fotbalu.   

 

 

SK Pardubice na Olšinkách v roce 1928, v pozadí jistě poznáte Husův sbor 

hus

 

SK Pardubice, ještě před "starou" tribunou na Olšinkách, v roce 1921

g

 

Na Olšinkách se kromě fotbalu pěstovala mj. i atletika

st

 

Celkový pohled na stadion na Olšinkách ve dvacátých letech (klikni pro zvětšení)

obr

 

 

Na stadionu na Olšinkách hrály i další kluby, tady AFK Pardubice a Pardubický Team

fe

 

 


(Autor: Radek Klier, FK Pardubice | Datum: 23.10.2017 | Zdroj fotky: archiv FK Pardubice )



ČPP Servis Město pardubice Kave bau Pardubický kraj Palent Zenpro Caha AUTO IN

Aigos - reklama

Chceš se potkat s našimi hráči? Přijď do Atrium Paláce Pardubice!

Chceš se potkat s našimi hráči? Přijď do Atrium Paláce Pardubice! více

Nabízíme volné termíny Stadion tour. Například na úterý!

Nabízíme volné termíny Stadion tour. Například na úterý! více

Z utkání v Brně se vracíme s prázdnou

Z utkání v Brně se vracíme s prázdnou více

Projekt partnerských hospod pokračuje: Konzuláty FK Pardubice!

Projekt partnerských hospod pokračuje: Konzuláty FK Pardubice! více