Logo FK Pardubice

facebook twitter instagram youtube

Program utkání
Profile picture

A-tým | 21.08.2017

Před 80 lety měla v Pardubicích premiéru 1. liga

V úterý 22. srpna 2017 oslaví pardubický fotbal jedno kulaté výročí. Je to přesně 80 let ode dne, kdy měla v tomto východočeském městě premiéru 1. fotbalová liga. Podívejte se na naše video k tomuto výročí!


 

 

 

V sezóně 1936/1937 klub SK Pardubice zvítězil v divizi českého venkova - což byla jedna ze skupin druhé nejvyšší soutěže - a vybojoval si právo na účast v kvalifikaci o postup do 1. ligy. V kvalifikačních bojích se střetl se Slezskou Ostravou (dnešní Baník), Čechií Karlín, slovenským Filakovem a vítězem soutěže sudetských Němců, kdysi slavným DFC Praha.

 

Pardubický tým si nakonec spolu s ostravským klubem postup vybojoval. 5.000 fanoušků po příjezdu z posledního utkání v Ostravě vítalo na pardubickém nádraží své hráče. Tou dobou ale již klub, i celé Pardubice, žil přípravami na premiéru v nejvyšší soutěži.  

 

Bylo jasné, že své první ligové utkání sehraje SK Pardubice na domácí půdě, konkrétně na trávníku dnešního Letního stadionu a soupeřem mu bude SK Náchod. Datum utkání byl stanoven na 22.8.1937. Den před zápasem čekala na pardubický tým ještě jedna aktivita. Hráči navštívili na pardubickém hřbitově místo posledního odpočinku Oty Resche, dlouholetého hráče SK a později mecenáše nejen fotbalu, který stál u zrodu klubu, ovšem v roce 1929 zemřel a těchto slavných dnů se nedožil.

 

Neděle, 22. srpna 1937, to byl onen slavný den, kdy do Pardubic přijel k prvnímu ligovému utkání SK Náchod. Hrálo se od 17:00 hodin na Všesportovní stadion a podle médií se prodalo 7.300 vstupenek, nicméně diváků se na tribunách tlačilo daleko víc, hovořilo se 11.000 fanoušků. Mezi nimi také čestní hosté z řad představitelů města, ale například i starosta Bělehradu pan Dragola Lukič.

 

Před sedmnáctou hodinou vyběhly pod vedením rozhodčího Vlčka oba týmy na hřiště a pardubická sestava zněla: v brance Štětka, obrana Klus, Matuška, záložní trio hrálo ve složení Ráliš, Zoubek, Synek a do útoku vyběhli Heřmánek, Chládek, Koreček, Rulc a Wittmann.

 

V prvním poločasu zápasu, z něhož se dochovala řada fotografií, měl souboj vlažné tempo. Snad jen střela náchodského Schlegera do břevno nadzvedla diváky. Po obrátce se však diváci bavili, zejména ti domácí. V 51. minutě otevřel skóre domácí kapitán Chládek, a když o osm minut pálil Rulc do břevna, byl to znovu Chládek, kdo poslal odražený míč do sítě. Na vedení Pardubic 2:0 reagovali hosté již jen snížením brankou Schlogera v 69. minutě.

 

Pardubice si tak připsali do tabulky první dva body a zahájily tak svou první sezónu v nejvyšší soutěži. A zajímá vás výtěžek z utkání? Podle médií činil zisk z utkání 44.000 Kč, z čehož byl SK Pardubice povinen zaslat hostujícímu celku podíl ve výši 13.000 Kč.

 

A právě od tohoto slavného dne, kdy Pardubice začaly psát svou prvoligovou fotbalovou historii, uplyne 22. srpna přesně 80 let. Věřme, že se na Letní stadion první liga brzy vrátí…

 

 


(Autor: redakce | Datum: 21.08.2017 | Zdroj fotky: redakce )



Město pardubice Kave bau Pardubický kraj Palent Zenpro Caha AUTO IN Auto Hybeš - Škoda

Certus

Chceš se potkat s našimi hráči? Přijď do Atrium Paláce Pardubice!

Chceš se potkat s našimi hráči? Přijď do Atrium Paláce Pardubice! více

Nabízíme volné termíny Stadion tour. Například na úterý!

Nabízíme volné termíny Stadion tour. Například na úterý! více

Z utkání v Brně se vracíme s prázdnou

Z utkání v Brně se vracíme s prázdnou více

Projekt partnerských hospod pokračuje: Konzuláty FK Pardubice!

Projekt partnerských hospod pokračuje: Konzuláty FK Pardubice! více