Logo FK Pardubice

facebook twitter instagram youtube

Program utkání
Profile picture

B-tým | 06.03.2015

Pavel Němeček: Musíme být připraveni na jakýkoliv vývoj

Před začátkem jarní části divizní skupiny C jsme vyzpovídali hrajícího kormidelníka pardubické juniorky Pavla Němečka, který v zimě kladl důraz zejména na psychickou přípravu.


Jeden by se urazil a už by nepřišel… To však není jeho případ. Naopak. On se rozhodl tahat ze záchranářského ohně horké kaštany. Jeho dirigentské schopnosti jsou pro pardubickou rezervu doslova neocenitelné, a tak PAVEL NĚMEČEK bude v jarní části vykonávat funkci hrajícího trenéra.

Trenére, jak byste ve stručnosti zhodnotil zimní přípravu?
Přípravu jsme absolvovali pouze v domácích podmínkách. Využívali jsme umělou trávu, posilovnu, tělocvičnu. To všechno v mládežnickém areálu v Ohrazenici. Přístup hráčů k tréninku i k utkáním byl na odpovídající úrovni. Teď je vše potřeba přenést do mistrovských zápasů.

Kdy jste testovací období zahájili, co bylo jeho naplní a na co jste se nejvíce zaměřili?
Zahájili jsme 8. ledna. Kondiční složka je nedílnou součástí této přípravy, ovšem díky tomu, že jsme měli často k dispozici hřiště, jsme většinu cvičení mohli dělat s míčem. Dále jsme se hodně zaměřili na psychickou přípravu. Nečeká nás lehké období a musíme být připraveni na jakýkoliv vývoj v každém utkání a potažmo i v celé soutěži.

Nedílnou součástí zimní přípravy jsou tzv. přátelská utkání. Prohráli jste pouze jednou. Co vám naznačila?
To, že jsme jednou prohráli, nic neznamená. Samozřejmě jsme s trenéry rádi za každé vítězství, protože je dobrá nálada a větší chuť do další práce. V těchto utkáních nám ale šlo spíše o to, poznat hráče jak se budou chovat na různých postech. Kde máme silné stránky a naopak. Je to také herní a taktický ukazatel.

Specifikem rezervních týmů bývá častá fluktuace kádru. Zima je k tomu ideální příležitostí. Jak se kádr béčka od podzimní části personálně změnil?
Kádr neprošel žádnou velkou obměnou. Odešli Čihař a Baldrych, přišel Špidlen a já. Je vždy lepší pracovat s partou, která je delší dobu pohromadě. Hráči pak vědí, co jeden od druhého mohou a mají očekávat. Nejen na hřišti.

To samé platí o tom, že z béčka je poměrně blízko do áčka, což ale funguje i naopak. Došlo k nějakým podobným pohybům?
Spolupráce mezi béčkem a prvním týmem byla patrná v přípravě a bude pokračovat i v soutěži. My nemáme tak široký kádr. Po domluvě s trenérem Krejčím a pokud to bude jen možné, tak někteří hráči za nás budou chodit hrát.

Po první polovině soutěže se pardubické béčko nachází na sestupových místech. Předposlední příčka jistě nebyla cílem klubu. Jak z té šlamastyky ven?
Nebyl jsem na začátku této sezony seznámen s cílem béčka, ale je mi jasné, že na sestupových příčkách nikdo být nechtěl. V tabulce tyto záložní týmy nikdy nejsou výrazně vysoko, ale střed tabulky je pro ně většinou odpovídající. My musíme jít zápas od zápasu a nesmíme se ohlížet na nikoho druhého. Každý hráč má zodpovědnost za svůj výkon. Jestliže dá do zápasu jednotlivec maximum svých schopností a dovedností, tak se kvalitní výkon a dobrý výsledek dostaví. Samozřejmě je k tomu potřeba i trochu fotbalového štěstíčka.

Asi to nebude chtít nechávat vše na poslední chvíli, co myslíte?
Začátek soutěže pro nás bude velice důležitý. Hrajeme dvě utkání doma a pokusíme se z nich vytěžit maximum. Pro následující zápasy, by to byl určitě psychická vzpruha. Chtěli bychom udělat nějakou bodovou šňůru, která by nás katapultovala v tabulce výše.

Už v loňské sezoně se béčko zachraňovalo do posledního kola. Dá se z toho nějak těžit, nebo zkušenosti u mladých hráčů stále ještě chybějí?
Těžko soudit, zda-li jsou hráči odolnější. Říct v našem týmu, že by to na sebe měli vzít zkušení hráči je docela vtipné, protože jich tam zrovna moc není (směje se). Ale spousta kluků tuto soutěž již hraje delší dobu a s mým přispěním to prostě musíme psychicky zvládnout.

Soudě podle prostředí, ze kterého pardubičtí hráči vzešli, by jim herní dovednosti neměly činit problémy, bota je však tlačí asi jinde, co říkáte?
Ano, kluci v sobě ty dovednosti mají, to je bezpochyby. Fotbal se v mužích hraje hlavně na body. Samozřejmě, kvalitní hra a výsledek jdou ruku v ruce. Ale ve finále je kolikrát lepší podat horší výkon a odvézt si body. Důležité je především plnění taktických pokynů v obranné činnosti, protože pokud neobdržíte gól, tak máte alespoň bod.

V létě jste byl trenérem Haškem vyobcován z kádru áčka a tím pádem potažmo i juniorky, která by vašich služeb a zkušeností všemi hrstmi využila. To vás potom všem neodradilo vrátit se do Pardubic?
Musím přiznat, že neodradilo. Ve Vysokém Mýtě jsem prožil parádní půl rok. Ale tady mám to prostředí rád. Podobné přeřazení v kádru jsem už zažil v Hradci pod trenérem Kotalem. Trenér Hašek je stejného gusta, takže jsem nějak tušil, že to tak dopadne. Proto z toho žádnou vědu nedělám (úsměv).

Jak jste se tvářil na nabídku vést po Kamilu Řezníčkovi rezervu a ještě v takové situaci?
Věděl jsem v jaké se béčko nachází situaci a nabídka mě velice potěšila. Má kariéra profesionálního fotbalisty se nachýlila ke konci a já bych chtěl zůstat u trénování.

Působíte jako hrající trenér. Je výhoda mít všechno z první ruky, nebo naopak chybějící nadhled ze střídačky může vadit?
V téhle situaci je asi lepší, že pomohu klukům na hřišti. Dirigování mi nedělá problém a do obranné fáze to zvládnu z postu, na kterém hraji. Směrem dopředu je to již horší. Někdy mám chuť se „jen" postavit na střídačku a tým usměrňovat pokyny. Třeba se nám zadaří a ke konci soutěže si to budu moci dovolit.

 

Soupiska – brankáři: Josef Ptáček (1994), Edgar Karapetyan (1989). Obránci: Pavel Němeček (1982), Marek Pešek (1994), Filip Křivka (1993), Jan Řezníček II (1995), Jan Mandutz (1993), Tomáš Konvalina (1991), Tomáš Špidlen (1995). Záložníci: Jan Portyš (1994), Patrik Fidler (1994), Tomáš Jiroutek (1992), Vojtěch Pražák (1995). Útočníci:Hubert Kopecký (1995), Lukáš Rydval (1991).
Realizační tým – hrající trenér: Pavel Němeček. Asistent: František 
Kovárník. Vedoucí mužstva: Lukáš Ouředník. Masér: Pavel Křížek.

Příchody: Karapetyan (Arménie) – přestup, Němeček (Vysoké Mýto) – návrat z hostování.
Odchody: Baldrych, Vanžura (Hlinsko) – oba hostování, Truhlář (Ústí n. O.) – prodloužené hostování.

Ideální sestava (podle Deníku): Ptáček – Křivka, Pešek, Němeček, Konvalina – Fidler, Jiroutek, Pražák, Portyš – Rydval, Kopecký.

Přípravné zápasy: – MFK Chrudim B 1:0 , – Žďár nad Sázavou 0:0, – Pardubičky 5:0, – Suchdol 5:1, – Havlíčkův Brod 3:5 , – Choceň 1:0.

 

 


(Autor: Zdeněk Zamastil - Pardubický deník | Datum: 06.03.2015 | Zdroj fotky: Pardubický deník )



Caha AUTO IN Auto Hybeš - Škoda Auto Hybeš - KIA AUTO IN ČPP Servis Město pardubice

Aigos - reklama

Chceš se potkat s našimi hráči? Přijď do Atrium Paláce Pardubice!

Chceš se potkat s našimi hráči? Přijď do Atrium Paláce Pardubice! více

Nabízíme volné termíny Stadion tour. Například na úterý!

Nabízíme volné termíny Stadion tour. Například na úterý! více

Z utkání v Brně se vracíme s prázdnou

Z utkání v Brně se vracíme s prázdnou více

Projekt partnerských hospod pokračuje: Konzuláty FK Pardubice!

Projekt partnerských hospod pokračuje: Konzuláty FK Pardubice! více