Logo FK Pardubice

facebook twitter instagram youtube

Program utkání
Profile picture

0 - Krátké aktuality | 27.01.2015

Historie pardubického Letního stadionu

Pardubický Letní stadion je stále žhavým tématem. Hodně se o něm mluvilo před loňskými volbami, kdy ho ve svých volebních programech zmiňovala snad všechna politická uskupení. Proto všichni věří, že se tento sportovní stánek v dlouhou a pestrou minulostí vrátí v rekonstruované podobě ke svému původnímu účelu a znovu se stane sportovním centrem města. Co o této lokalitě vlastně víme a odkdy se v těchto místech hrál fotbal?


Pátrání v historii po tom, jak vzniknul na místě dnešního Letního stadionu fotbalový stánek, je rozhodně zajímavé. Téma je nutné pojmout více zeširoka, než by se na první pohled zdálo. Ale nebojme se toho.


V roce 1910 kroužek studentů pardubické reálky založil Studentské sportovní sdružení, které ovšem po vypuknutí První světové války v roce 1914 muselo ukončit svou činnost. Ta byla obnovena v roce 1917 pod názvem Studentská IX. Pardubice a o rok později byl klub zařazen do II. třídy Východočeské župy fotbalové. Na členské schůzi konané dne 4. září téhož roku změnil oddíl název na AFK Pardubice.


Rok 1922 je datem, kdy AFK Pardubice vybudoval hřiště pod Bubenčem, což byl tehdejší název lokality, kde dnes stojí Letní stadion. Nehrál se tady ale jen fotbal. V roce 1925 vznikl při AFK i tenisový oddíl a ten v areálu zřídil 2 tenisové dvorce. Jenže nic netrvá věčně a klub o své sídlo přišel. V roce 1930 totiž bylo rozhodnuto o výstavbě nového sportoviště v Pardubicích a 14.10.1930 byla na témže místě zahájena výstavba nového sportovního areálu. AFK se podařilo získat náhradní hřiště na Olšinkách a v roce 1934 získal pozemek pro nové hřiště pod Vinicí, kde byla během 3 týdnů vybudována hrací plocha, kabiny i montovaná tribuna. Ale to už je trochu jiná historie…

 

Letecký záběr na Letní stadion krátce po jeho dokončení v roce 1931

 


Nově postavený sportovní stadion, který dnes nazýváme Letním, vyrostl na místě, kde ho vídáme i dnes, za neuvěřitelně krátkou dobu - 9 měsíců, navíc v zimním období. Důvod, proč se tak mocně finišovalo, je zřejmý. V neděli 31.5.1931 byl za účasti prezidenta T.G. Masaryka slavnostně na úvod Výstavy tělesné výchovy a sportu otevřen Letní stadion. Měl nejen fotbalové hřiště, ale také atletickou šestiproudovou dráhu a cyklistický betonový klopený ovál dlouhý 500 m. Po jeho stranách se nacházely jedna velká krytá a jedna malá betonová tribuna, stadion měl celkovou kapacitu cca 10 tisíc diváků a stadion patřil ve své době k nejmodernějším v Evropě. Největší pozornosti se krátce po otevření stadionu dostalo v rámci zmiňované Výstavy Masarykovým hrám v atletice za účasti evropských es.


V průběhu Výstavy tělesné výchovy a sportu se dočkal stadion i významných fotbalových akcí (pochopitelně ale přinesl i soutěžení v celé řadě dalších odvětví). Tou první bylo utkání amatérských mužstev ČSR a Maďarska, na které přišlo 4.6.1931 neuvěřitelných 12.000 diváků. Na konci června se pak uskutečnilo meziměstské utkání Pardubice - Vídeň a v srpnu téhož roku se proti místnímu SK Pardubice nastoupila v exhibičním utkání XI. Vlasty Buriana, výběru fotbalistů pod vedením známého herce a také bývalého brankáře pražské Sparty.


Po skončení Výstavy, kterou navštívilo za od 31. května do 4. října 1931 jeden a čtvrt miliónu návštěvníků, začal žít stadion každodenním životem. Konaly se zde různé sportovní akce, na atletickém oválu se jezdily plochodrážní závody Memoriál J. K. Lobkowicze, hojně byl využíván i cyklistický ovál, který byl pro stadion typický. Fotbalovou plochu pak začal využívat tým SK Pardubice. A ten to dotáhl tak daleko, jak to jen šlo…

  

V roce 1937 postoupil do Státní ligy, což byla nejvyšší soutěž v tehdejším Československu, které kralovaly celky pražských "S". A v neděli 22. srpna téhož roku zažije moderní Letní stadion svůj velký den. K historicky prvnímu utkání v nejvyšší soutěži přijede do Pardubic SK Náchod, který si na cestu domů přibalil prohru 2:1. SK Pardubice působil na Letním stadionu po celou válku, velkým úspěchem byla tři 3. místa ve Státní lize. Nicméně i za války se stadion využíval jinými spory, za cyklistickou dráhou fungovaly tenisové kurty a v areálu hrálo svá utkání i silné volejbalové družstvo mužů, které bylo nuceno přejít ze zakázaného Sokola do SK. Na dvorcích mezi atletickou dráhou a fotbalovým hřištěm dokázalo vyhrát mistrovství Čech a Moravy.


Působení největšího pardubického klubu ve fotbalové lize končí v roce  1946, tým v jedné ze dvou skupin soutěže skončil poslední a sestoupil. SK Pardubice, který byl v pozdějších letech nucený měnit názvy, nebyl jediným fotbalovým týmem, který Letní stadion (který byl později v duchu doby přejmenován na Gottwaldův) využíval, v areálu se žilo i atletikou a nestrádala ani cyklistika. Na stadionu chodily tisícové návštěvy na odjezdy „pardubických“ etap Závodu míru, kdy se dařilo českým závodníkům - v roce 1949 zvítězil Jan Veselý, o rok později Vlastimil Růžička.

 

Panoramatický snímek Letního stadionu ze sedmdesátých let


Od roku 1956 působil na dnešním Letním stadionu cyklistický oddíl Dukly Pardubice, který měl ve svých řadách spoustu vynikajících sportovců. Sláva oddílu skončila v sedmdesátých letech spolu s dožívající drahou.


V roce 1947 vyrostl poblíž tribuny nezastřešený zimní stadion, který zakryla střecha v roce 1959. Po dalších rekonstrukcích tohoto sportoviště hokejistů a krasobruslařů vznikla současná Arena Pardubice.


Také ligový fotbal do Pardubic vrátil, i když nejprve trochu násilnou formou. V roce 1953 vznikl v hlavním městě vojenský klub Tankista Praha, který byl o tři roky později "převelen" do Pardubic. Do města se tak vrátila nejvyšší soutěž a přestože začátek ligového působení klubu se odehrál na dnes plochodrážním stadionu ve Svítkově, tým se později přesunul na Letní stadion. Na jaře 1960 Dukla Pardubice ligu opouští. O rok později se vojenský klub spojí s VCHZ Pardubice a pod jeho názvem na Letní stadion 1. ligu ještě jednou vrátí. Ale jen na jeden rok, po sezóně 1968/1969 sestupuje a jde o poslední rok, kdy se v Pardubicích bojovalo mezi domácí fotbalovou špičkou.


Letní stadion byl dál centrem sportu, hrávaly se na něm nižší fotbalové soutěže i 2. liga, ta naposledy v sezóně 2005/2006, po které byla licence na soutěž prodána do Sokolova. Ale to je už poměrně čerstvá historie, kterou mnozí ze současných sportovních příznivců pamatují. Už řadu let okolo travnaté plochy nenajdete cyklistický ovál, dochovala se pouze jeho část v místech cílové rovinky.


A Letní stadion v současnosti? Je zastíněný hokejovou Tipsport arenou a význam tohoto místa pro fotbalisty během let postupně upadá, přestože jeho historie a poloha přímo volají pro využití k původnímu účelu. Zatím na jeho trávníku hraje fotbal jen ženský klub DFO Pardubice, využívají ho také hráči amerického fotbalu z  Pardubice Stallions


Proč tedy věnujeme tolik prostoru tomuto sportovnímu stánku, kterému se významnější investice z městské pokladny v posledních letech vyhýbají? Snad se nám podařilo v jeho stručně popsané historii sdělit, že právě Letní stadion je místem, kam vrcholový fotbal, případně další sportovní a kulturní aktivity, v našem městě historicky patří. 

 

Zcela zaplněný stadion, to dříve nebývala žádná výjimka...


(Autor: Radek Klier | Datum: 27.01.2015 | Zdroj fotky: redakce )



AUTO IN Auto Hybeš - Škoda Auto Hybeš - KIA AUTO IN ČPP Servis Město pardubice Kave bau

Certus

Chceš se potkat s našimi hráči? Přijď do Atrium Paláce Pardubice!

Chceš se potkat s našimi hráči? Přijď do Atrium Paláce Pardubice! více

Nabízíme volné termíny Stadion tour. Například na úterý!

Nabízíme volné termíny Stadion tour. Například na úterý! více

Z utkání v Brně se vracíme s prázdnou

Z utkání v Brně se vracíme s prázdnou více

Projekt partnerských hospod pokračuje: Konzuláty FK Pardubice!

Projekt partnerských hospod pokračuje: Konzuláty FK Pardubice! více