Logo FK Pardubice

facebook twitter instagram youtube

Program utkání
Profile picture

0 - Krátké aktuality | 16.09.2014

Pod Vinicí stojí stadion již 80 let

Historie pardubického stadionu Pod Vinicí je dlouhá, možná delší, než si mnozí z nás myslí. Kdyby se sportovištím dával k narozeninám dort, pak by ten, na kterém aktuálně hraje FK Pardubice, měl na sobě 80 svíček. Ano, Stadion Pod Vinicí letos slaví 80. narozeniny.


Jak se to přihodilo, že stadion byl otevřený právě zde? Na to se musíme trochu podrobněji podívat na historii jednoho fotbalového klubu. V roce 1910 se zrodila Studentská XI. Pardubice, která se v roce 1921 přejmenovala na AFK Pardubice a zároveň získala po 11 letech od svého vzniku první hřiště ve vlastnictví klubu. To leželo nedaleko koryta řeky Labe pod Bubenčem a klub mohl po nekonečném kočování konečně hrát opravdová domácí utkání… Sklízel tady úspěchy, například v roce 1927 vyhrál Východočeský pohár.

 

Jenže přišel rok 1930, blížila se Výstava tělesné výchovy a sportu a bylo rozhodnuto, že v místech, kde leželo hřiště AFK, vyroste Všesportovní stadion, který dnes nazýváme Letním stadionem. Jednání zástupců klubu a pardubické radnice byla velmi obsáhlá. Klub pochopitelně vyžadoval po vedení města vybudování nového hřiště, na což nedošlo a AFK přijal azyl na Olšinkách, kde v blízkosti sokolovny leželo fotbalové hřiště patřící konkurenčnímu SK Pardubice. Klub nadále bojoval o vlastní stadion, byl si vědom, že bez nezbytného zázemí nelze dosahovat sportovních úspěchů.

 

Radost v klubu zavládla v roce 1934. „Byli jsme si vědomi skutečnosti, že podmínkou pro zdárný sportovní rozvoj je existence vlastního hřiště a proto jsme hleděli jej získati. Roku 1934 podařilo se nám to v místech pod Vinicí. Radostné nadšení, chuť k práci a velký spěch zavládl u všech členů AFK Pardubice.“ Takto to popsal jeden ze zakladatelů klubu a později jeho přední činovník Jaroslav Řepka.

 

Snaha vybudovat pod Vinicí fotbalové hřiště měla svou logiku. Již v roce 1931 začal pod Vinicí AFK Pardubice s výstavbou kurtů pro svůj tenisový odbor, který zde o rok později obnovil svou přerušenou činnost. V roce 1932 v areálu přibyla klubovna, kuželník a centrální dvorec. A tak není divu, že vedení klubu upřelo snahu získat prostor pro fotbalové hřiště právě sem. "Uvítali jste jistě s jásotem zprávu, že klubu podařilo se získati za výhodných podmínek pozemek pro footballové hřiště. V sousedství našich tenisových dvorců hodláme vybudovati nový stánek, kde bychom soustředili po čtyřleté přestávce opět družný klubový život nejen footballistů, ale všeho našeho členstva," psal členům klubu oslavný dopis jeho předseda MUDr. Prokop Jícha. A nedlouho poté vyzval členy klubu ke sbírce, která měla pomoci plány AFK Pardubice realizovat.

 

Pardubický stadion Pod Vinicí na konci 30 tých let

 

Od roku 1934 tedy stojí pod Vinicí fotbalový stadion - mimochodem, od téhož roku stojí dodnes využívaný stadion na Dolíčku. I když zpočátku bylo označení stadion příliš lichotící (sám AFK ho označoval na svých hlavičkových papírech jako ´hřiště´), ale později se AFK podařilo vytvořit si zde opravdové domácí prostředí a také na sportovním poli se mu dařilo. Atletický odbor sice litoval, že zde nebyl prostor pro vybudování atletické dráhy, ale to fotbalisty příliš netrápilo. AFK bojoval v divizi českého venkova, což tehdy byla druhá nejvyšší soutěž, po celou válku a patřil k obávaným soupeřům. "Co se týká hřiště, nevypadalo jako dnes. Hráli jsme na hlíně, ne na trávníku, jako je tam teď," vzpomíná Miroslav Potůček, který za AFK krátce po skončení války nastupoval.

 

Po válce, zejména po únoru 1948, nastaly v našem fotbalu velké změny. Mění se struktura soutěží, stejně tak i názvu klubů. Z AFK Pardubice se stala Sparta, později Spartak, a protože klub už od dvacátých let spolupracoval s podnikem Tesla, převzal jeho jméno. Plul dál fotbalovými soutěžemi a v roce 1960 se spojil s Tatranem. To byl změnami názvů stejně "trápený" kdysi slavný SK Pardubice, a tak dva nejslavnější kluby ve městě táhly dál svou historii společně…

 

Stadion Pod Vinicí si žil svým životem. Na konci 60 tých let začínají úpravy areálu, které ho přetvořily do současné podoby. Budování započaté v 60 tých letech bylo završeno za dlouhých 30 let. Vyrostla zde krásná tribuna, v jejím zázemí i prostory pro rehabilitaci. Již předtím byla v červnu 1988 dokončena víceúčelová budova TJ Tesla Pardubice, kde na ploše 1500 m² vyrostla ve dvou podlažích hala pro stolní tenis, společenské sály a ubytovna s 21 lůžkem.

 

Každopádně Vinice se proměnila v útulný sportovní areál, jak ho můžeme vidět i dnes, kdy na jeho hřištích působí klub FK Pardubice. Ten vznikl v roce 2008 po spojení několika pardubických klubů - FK Junior, MFK a Tesla. Poslední výraznější úpravy proběhly po postupu FK Pardubice do 2. fotbalové ligy v roce 2012, kdy novými sedačkami byly osazeny obě protilehlé tribuny a úprav doznal také interiér tribuny, stejně jako sektory pro fanoušky.

 

Buducnost areálu? Trochu jí brzdí vlastnické vztahy, protože patří TJ Tesla, zatímco fotbalisté FK jsou zde v nájmu. Svého času vznikla i zajímavá studie, jakým způsobem by mohl být areál na Vinici rekonstruován, ale bohužel nedošel naplnění. I přesto však zůstává nejucelenějším areálem pro sportovní vyžití pod širým nebem v Pardubicích… Jsme rádi, že jsme vám mohli krátce připomenout jeho historii.


(Autor: FK Pardubice | Datum: 16.09.2014 | Zdroj fotky: redakce )



AUTO IN ČPP Servis Město pardubice Kave bau Pardubický kraj Palent Zenpro Caha

Farmet

Chceš se potkat s našimi hráči? Přijď do Atrium Paláce Pardubice!

Chceš se potkat s našimi hráči? Přijď do Atrium Paláce Pardubice! více

Nabízíme volné termíny Stadion tour. Například na úterý!

Nabízíme volné termíny Stadion tour. Například na úterý! více

Z utkání v Brně se vracíme s prázdnou

Z utkání v Brně se vracíme s prázdnou více

Projekt partnerských hospod pokračuje: Konzuláty FK Pardubice!

Projekt partnerských hospod pokračuje: Konzuláty FK Pardubice! více