Logo FK Pardubice

facebook twitter instagram youtube

Program utkání
Profile picture

Ženy A | 14.02.2022

Ondřej Bačo: V týmu nám chybí střední generace hráček

Pardubický tým žen má za sebou první ostré utkání jarní části sezóny. V lize žen je pardubický tým na poslední 8. příčce a ani úvodní utkání jara nedopadlo pro naše barvy příznivě. Na domácí půdě v Ohrazenicích hráčky podlehly Liberci 0:3. Jaké jsou ambice ženského A-týmu v této sezóně, s čím ženy půjdou do čtvrtfinále ženského poháru a jaká rizika s sebou přináší nízký věkový průměr týmu? Nejen o tom se rozpovídal v rozhovoru pro klubový web Ondřej Bačo, trenér ženského A-týmu.


Po podzimní části sezóny byl náš ženský tým v tabulce 1. ligy na poslední 8. příčce. Co bylo zapotřebí zlepšit během zimní přípravy?

Přes zimu jsme se soustředili hlavně na pressing a aktivní napadání soupeřek. Bohužel jsme v prvním jarním utkaní mohli vidět, že se nám to nepodařilo ukázat v zápase. Proti Liberci jsme mohli klidně ve 20. minutě prohrávat 5:0. Snažili jsme se prodat to, co jsme přes zimu natrénovali, ale to se nepovedlo.

 

V sobotu se ženy představily, jak jste již zmínil, na domácí půdě v Ohrazenicích proti Liberci. Ten byl před tímto utkáním na 6. místě v tabulce. Bohužel zápas neskončil pro naše barvy příznivě, když jsme v dohrávce 12. kola podlehli svému soupeři poměrem 0:3. Jste spokojen s výkonem hráček v tomto utkání?

Naopak. S dnešním výkonem hráček jsme hrubě nespokojeni. V druhém poločase sice bylo pár světlých momentů, ale brzdila nás přechodová fáze. Spoustu balónů jsme pouze vyhazovali.  V obraně nám zase chyběla agresivita a důraz. Na soupeře, jakým je Liberec, jsme museli jednoznačně předvést tvrdší hru a lépe bránit.

 

Našlo se na tomto utkání něco pozitivního?

Chtěl bych vyzdvihnout velmi dobrý výkon Matějkové (ročník 2002). Samozřejmě ale po 20ti-leté holce nemůžu chtít stejný výkon, jako po 28ti-leté. Společně s Kupkovou byla nejlepší hráčkou na hřišti. Musím také dodat, že nám chyběla spousta zkušených hráček. Například celá středová řada byla nová.

 

V lize vás ještě čekají dvě utkání. Nejdříve v Plzni, která drží čtvrté místo, a poté s pražskou Duklou, která je v tuto chvíli o jediný bod před Pardubicemi. Jak důležité budou tyto zápasy?

Utkání v Plzni bude těžké. Mají zkušenou osu týmu. Myslím ale, že proti tomuto týmu umíme zahrát dobrý zápas. Musíme však hrát opačný styl fotbalu, než jaký jsme předvedli proti Liberci. Musíme hrát na hranici agresivity. Také máme mladý tým, takže musíme soupeře uběhat. Potom je tu zápas s Duklou. To bude klasický zápas o šest bodů. Na podzim jsme je dokázali přehrát a já pevně věřím, že se nám to podaří také na jaře. Oba zápasy budou extrémně důležité.

 

S čím byste byl v těchto dvou zápasech spokojen?

Z tohoto dvojutkání chceme získat 4 body. Myslím, že to je v našich silách. 

 

Po odehraných dvanácti kolech inkasoval náš ženský tým už 60 gólů. Je defenziva nejslabší stránkou týmu?

Snažíme se na defenzivě pracovat. Nechci házet chyby v obraně na jednotlivé hráčky. Bohužel ale na sobotní dohrávku dvanáctého kola pár hráček nebylo stoprocentně fit a nemohly tak nastoupit do zápasu. Souhra mezi našimi hráčkami v obraně nám tedy nefungovala. Nicméně práce celého týmu v obranné fázi není dobrá a musíme na tom ještě hodně pracovat.

 

Plánujete ještě nějaké přípravné zápasy před rozhodujícími boji v lize žen?

Přemýšleli jsme, že ještě uskutečníme pár zápasů s mladšími hráči Pardubic. Takové zápasy nás prověří hlavně rychlostně o mnoho víc než zápasy proti ženským týmům.

 

Na podzim se vám však podařilo postoupit do jarních bojů v poháru žen. Jak hodnotíte tuto pohárovou stránku podzimní části sezóny?

Postoupili jsme díky zápasu na půdě druholigového FC Praha. Tento tým musím pochválit, protože se prezentoval velmi dobrou hrou. Náš tým jel na tento zápas s poněkud okleštěnou sestavou. Dá se říct, že to byl takový mix A-týmu a B-týmu. Každopádně jsme ale v Praze podali kvalitní výkon a utkání hodnotím jako povedené. Všechno nám ale potom vrátil los na čtvrtfinále.

 

Na konci února vás tedy čeká čtvrtfinále v Ohrazenicích proti silné Slavii Praha. Je smůla, že los určil jako vašeho soupeře právě tým, který v lize ještě neztratil ani bod a inkasoval jediný gól? S jakými ambicemi do tohoto utkání půjdete?

Smůla to trochu je, ale takový je los. Pořád je to pohárové utkání, a to znamená velkou šanci pro holky z širšího kádru. Ty se tak budou moci poprat o základní sestavu. S týmem Slavie jsme odehráli poměrně dobré utkání na podzim. Hra Slavie je bližší mužskému fotbalu, který našim holkám vyhovuje více. S ambicemi do tohoto utkání je to složitější. Věkový průměr našeho týmu je v tuto chvíli zhruba devatenáct let, takže zápasy proti tak kvalitnímu soupeři, jakým je Slavie, je pro naše holky jedině plus. V tomto zápase budeme chtít hlavně sbírat zkušenosti.

 

Jak jste již naznačil, tým pardubických žen je velice mladý. Znamená to tedy, že se snažíte začlenit do A-týmu mladé hráčky, aby sbíraly zkušenosti?

Nic jiného nám v podstatě nezbývá. Máme v Pardubicích širokou mládežnickou základnu. V zimě jsme přiřadili hned 12 juniorek do kádru Áčka. Ženský A-tým a B-tým dohromady čítá 37 hráček, což je na české poměry rarita. Hráček máme opravdu hodně, akorát jsou zatím mladé. Jedna věc je kvantita a druhá kvalita. Holky na sobě musí neustále pracovat a získávat zkušenosti během zápasového vytížení. V týmu nám zkrátka chybí taková střední generace hráček. Musíme počkat, až ty mladé hráčky dorostou.

 

Tím, že je v týmu tolik mladých hráček s sebou přináší i svá rizika. Je tomu tak?

Určitě ano. Je to strašně složité hlavně v tom, že hodně hráček má před sebou maturitu. Jiné zase studují na vysokých školách. S tímhle bojujeme už třetím rokem. Pevně věříme v to, že až tyto hráčky dokončí střední a vysoké školy, zůstanou v Pardubicích a stanou se tahouny týmu.

 

Jaký je váš celkový plán na jaro?

Bohužel nás po prohře s Libercem čeká skupina o udržení. Takové boje jsou těžké hlavně na psychiku. Promluví do toho i maturity, kdy trénovanost holek bude nižší. S tím se ale potýkají i ostatní týmy. Na druhou stranu nás čekají zápasy proti týmům, se kterými jsme schopni hrát vyrovnaně. Chceme hlavně ukázat chuť do hry a snažit se být nepříjemní pro soupeře. Tím, že máme tak mladý tým, musíme soupeře předčít agresivitou a běhavostí. Holkám není jedno, že jsme na posledním místě v tabulce. Na jaře tak udělají určitě všechno pro to, abychom ligu v Pardubicích udrželi.

 

qdq


(Autor: Kazimír Svoboda | Datum: 14.02.2022 | Zdroj fotky: Radek Klier )



Caha AUTO IN Auto Hybeš - Škoda Auto Hybeš - KIA AUTO IN ČPP Servis Město pardubice

Aigos - reklama

Chceš se potkat s našimi hráči? Přijď do Atrium Paláce Pardubice!

Chceš se potkat s našimi hráči? Přijď do Atrium Paláce Pardubice! více

Nabízíme volné termíny Stadion tour. Například na úterý!

Nabízíme volné termíny Stadion tour. Například na úterý! více

Z utkání v Brně se vracíme s prázdnou

Z utkání v Brně se vracíme s prázdnou více

Projekt partnerských hospod pokračuje: Konzuláty FK Pardubice!

Projekt partnerských hospod pokračuje: Konzuláty FK Pardubice! více