Logo FK Pardubice

facebook twitter instagram youtube

Program utkání
Profile picture

Divize | 05.12.2012

Míchal: B-tým bereme jako jednu velkou rodinu

Trenér pardubické juniorky Jaroslav Míchal je s první polovinou soutěže spokojen jen částečně. Se svým mužstvem pokukuje po třetí příčce.


Nezkušení technici… Asi takto by se dali s trochou nadsázky charakterizovat jako celek hráči pardubického béčka. Fotbalový um by jim mohl lecjaký mazák z divize závidět. Oni na oplátku jemu nepřeberné množství zkušeností. Také možná proto byl rozjezd stroje zn. FK pomalý. Nový trenér juniorky Jaroslav Míchal musel na začátku sezony namíchat koktejl stávajících a nových hráčů. Ve druhé polovině podzimu jeho tým přepnul na vyšší obrátky a nakonec se může pyšnit pátým místem. Na druhou stranu by neměl podléhat uspokojení, neboť na sestupové příčky je docela dobře vidět…

 

Pane trenére, jak jste spokojen či nespokojen s podzimní částí?
Při pohledu na tabulku může být nezúčastněný spokojený. Ztratili jsme ale zbytečně mnoho bodů, a to především v domácích utkáních. Sice jsme je potom vozili od soupeřů, avšak ztráta byla patrná i v umístění v tabulce. Co se týče herního projevu, tak v něm byla vzestupná tendence. Celkově se dá říci: panuje částečná spokojenost s vyššími cíli pro jarní odvety.

 

Před sezonou jste si dali za cíl hrát střed tabulky. Bylo to podmíněno účastí nevytížených hráčů z áčka…
Před sezonou byl střed tabulky asi optimálním cílem. Po absolvované podzimní části však musím konstatovat, že reálné je umístění do třetího místa.

 

Vaší výhodou je to, že jako člen realizačního týmu áčka si můžete všechno lépe ošéfovat v případě posílení béčka…
Celý systém je postaven na tom, aby A mužstvo bylo úspěšné ve druhé lize a to především s vlastními odchovanci. Proto je samozřejmostí, že všichni nevytížení hráči z áčka nastupují do utkání v divizi za béčko. V tomto směru mezi mnou a Martinem Svědíkem není sebemenší komunikační zádrhel.

 

Na druhou stranu vy doporučujete hráče béčka do áčka. Plní tedy rezerva svojí funkci zásobovat první tým v případě zranění, trestů a jiných absencí?
Ano, plní. Všichni máme zájem na tom, aby odchovanci v béčku a céčku měli před sebou motivaci v podobě druhé ligy. Někteří hráči béčka v průběhu sezony občas trénovali s áčkem. Další tam byli i přeřazeni. A na zimní přípravu s áčkem se těší další kluci, kteří na podzim podávali kvalitní a vyrovnané výkony v divizi. Tak by to mělo být…

 

Záložní týmy se vyznačují vysokou fluktuací hráčů. U vašeho týmu to ovšem vypadá na ustálenou jedenáctku s menšími obměnami. Což je vždy výhodnější. Jaký na to máte názor?
Záložní tým bereme jako jednu velkou rodinu. Hráči spolu v týdnu absolvují tréninkový proces. Tvoří výbornou partu, je radost s nimi pracovat. No a o víkendu odehrají mistrovské utkání v divizi nebo krajském přeboru. Nedělali jsme rozdíly mezi nimi. Nastupovali střídavě za B i C mužstvo. Bylo několik víkendů, kdy někteří v sobotu odehráli zápas v divizi a v neděli v krajském přeboru.

 

Jak už to chodí, vaše béčko je mladý tým. A mládí, i když fotbalovým umem vybavené, postrádá zkušenosti. Platí to i ve vašem případě?
Já si myslím, že zase tak nezkušení nejsou. Mají již něco za sebou. Vždyť, prošli mládežnickým systémem, kde je vedli kvalitní trenéři. Navíc, starším hráčům se vždy hraje hůře proti mladému a běhavému celku.

 

Béčko mělo horší rozjezd. Radost z první výhry jste si užili až v pátém kole. Měli jste však těžký los a na úvod hráli dvakrát venku. Ani potom to nebylo nic moc, souhlasíte?
Mysleli jsme si, že po šesti kolech budeme mít více bodů. Já jsem však i v průběhu podzimní sezony hráčům neustále opakoval, že naše kvalita se musí časem projevit.

 

Ve druhé třetině podzimu jste dosahovali výsledků ve znamení střídavě oblačno. Pokaždé, kdy už jste se mohli posunout do horní poloviny tabulky, jste nedotáhli slibně rozehraný zápas k více bodům…
Jistě narážíte na domácí zápasy. Celkový počet devíti doma získaných bodů je opravdu číslo k zamyšlení. Přesto jsme herně odehráli řadu kvalitních utkání, které jsme zbytečně zremizovali. Mrzí především remízy s Novou Pakou a Dvorem Královým.

 

Váš vzestup pokračoval. Poslední třetina podzimu byla výsledkově i herně výborná. A hned následoval výrazný posun vpřed, viďte?
Zejména v utkáních na hřištích soupeřů jsme si herně věřili. Byli jsme lepším mužstvem a pro body jsme si jezdili se sebevědomím.

 

Na tříbodový systém ale máte vysoký počet remíz. Celá bilance výher remíz a proher je u vašeho týmu vyrovnaná…
Je to tak. Letohrad je za námi o jeden bod, přitom skoro dvakrát tolikrát prohrál. Jak už jsem řekl, ty dvě výše uvedené remízy nás přímo se…

 

Venku jste se stali pořádným postrachem domácích. Jako druhý nejlepší tým jste získali podstatně více bodů na trávnících soupeřů. Vysvětlení je jaké?
Už jsem se o tom zmínil. Tým si začal velice věřit. Hráče jsem tlačil do herního sebevědomí. V závěru podzimní sezony jsme jezdili na utkání k soupeřům rádi.

 

Pomineme-li na divizi výjimečnost J. Sklenáře, nemáte žádného střelce. Na zbylých šestnáct gólů střádalo jedenáct střelců...
Je to i tím, že jsme v útoku dávali příležitost mnoha hráčům. Nestávalo se, aby dva stejní nastupovali v několika utkáních za sebou spolu v útoku. A že dal Sklenář nejvíce branek je i zásluhou hráčů, kteří mu výborné šance připravovali. Ať to byli Janecký, Kudrna, Buriánek či Polák.

 

Jaký zápas byste označil za nejlepší a a naopak nejhorší?
Těžko se mi vybírá jeden nejlepší. Odehráli jsme několik kvalitních utkání jako v Náchodě, Turnově, Jirnech doma s Kutnou Horou. Nejhorší byl asi v Ústí nad Orlicí. Nicméně i to mělo svůj význam. Od té doby jsme se totiž podstatně zlepšili v herní disciplinovanosti a na hřišti už neřešíme výkony rozhodčích.

 

Pane trenére, otázka na závěr. Jaké máte plány pro jarní část?
Plány jsou jasné. Pokračovat v započaté práci s mladým kolektivem a pokusit se připravit další perspektivní hráče pro A mužstvo. A jestliže skončíme do třetího místa v tabulce, by byl to jen bonus navíc. Umístění ale opravdu neřešíme. V jarní části chceme prohloubit spolupráci s končícími dorosteneckými týmy pro přechod dalších talentů v systému. Touto cestou bych chtěl poděkovat trenérům těchto družstev za jejich dobrou práci, neboť já pak mohu dále pracovat s kvalitními hráči. A to mě naplňuje.


(Autor: | Datum: 05.12.2012 | Zdroj fotky: )



ČPP Servis Město pardubice Kave bau Pardubický kraj Palent Zenpro Caha AUTO IN

Aigos - reklama

Chceš se potkat s našimi hráči? Přijď do Atrium Paláce Pardubice!

Chceš se potkat s našimi hráči? Přijď do Atrium Paláce Pardubice! více

Nabízíme volné termíny Stadion tour. Například na úterý!

Nabízíme volné termíny Stadion tour. Například na úterý! více

Z utkání v Brně se vracíme s prázdnou

Z utkání v Brně se vracíme s prázdnou více

Projekt partnerských hospod pokračuje: Konzuláty FK Pardubice!

Projekt partnerských hospod pokračuje: Konzuláty FK Pardubice! více