Logo FK Pardubice

facebook twitter instagram youtube

Program utkání
Profile picture

Ženy A | 15.02.2021

Je špatné, že na přípravu nemáme dostatečný čas, říká Eva Šmeralová

Pondělí je prvním dnem, kdy se do přípravy mohou pustit pardubické fotbalistky, které již na konci příštího týdne čeká restart 1. ligy. Ředitelka týmů žen a dívek Eva Šmeralová je na jednu stranu ráda, že se ženský fotbal pomalu probouzí, ale na druhou stranu velmi citlivě, jako zkušená bývalá hráčka a aktuálně také trenérka, vnímá možná rizika, která start 1. ligy žen přináší. O tom jsme si s ním povídali v našem rozhovoru.


Máte radost, že se po nucené přestávce nastartuje alespoň liga žen?

Určitě jsem ráda, že se holky dostanou zase na hřiště. Ale k samotnému startu ligy mám hodně výhrad. Vše je hodně spojené s testováním a to pro nás přináší celou řadu komplikací. Po sportovní stránce si myslím, že je špatné, že nebudeme mít dostatečný čas na fyzickou přípravu a nebude možnost sehrát nějaká přípravná utkání. Mám obavu, že to zvyšuje riziko zranění samotných hráček a to bych opravdu nerada.

 

Jak složitá byla jednání o startu soutěže?

Abych byla upřímná, tak jsme sami zvažovali, jestli vůbec má smysl za těchto podmínek začít hrát ligu. Nakonec převážil pocit, že chceme ukončit dlouhé čekání a hlad po sportu. Jsme si ale vědomi, že vše spojené s trénováním, testováním a dalších organizačních věcí, bude pro nás hodně složité. Byla bych ale nerada, aby věci, které nejsme schopny ovlivnit, nás nestály pozici v první lize.

 

Co musejí ženské kluby podstoupit za opatření?

Bohužel, máme stejně přísně nastavené podmínky pro trénování a organizaci zápasů, jako profesionálové, kteří hrají nejvyšší soutěže. My ale máme v tomto směru amatérské podmínky a možnosti.

 

Je podle vašich zkušeností 14 dnů na společné tréninky dostatečný čas? Nebude trpět kvalita hry?

S tím mám problém z trenérského pohledu, a jak jsem naznačila, mám obavy o zdraví hráček. Určitě to bude mít vliv na kvalitu výkonu. Sparta, Slavia a Slovácko mají hráčky pod profesionálními smlouvami a ty trénují celou dobu, kdy my jsme nemohli. Každý si asi dovede představit, k čemu to povede a jaké srovnání po sportovní stránce to může mít.

 

Jaké je stanovisko vedení soutěže k otázce sestupu? Bude, či nebude jeden klub po sezóně opouštět soutěž?

Na jednání ligových klubů nám bylo řečeno, že jestliže se odehraje do 30. června základní část, tak může být soutěž vyhodnocena a jeden tým padá za předpokladu, že 2. liga dohraje ke stejnému termínu alespoň 4 kola. V tomto bodě si nemyslím, že je to dobré rozhodnutí. Je to nestandardní situace a tak by se k ní mělo přistupovat. Spíše bych rozjela soutěž o měsíc později, aby ostatní amatérské týmy měly dostatek času na přípravu a pro další ročník, pokud by se nyní dohrála 2 liga, bych preferovala rozšíření 1. Ligy, tedy aby z aktuální sezóny nikdo nesestupoval. Ať chceme, či ne, když se vám jedná o sestup, tak může nastat mnoho spekulací a ovlivnění soutěže v souvislosti s testováním. Tady by nám mělo především jít o sportovní stránku věci.

 

Víme, že trenéři juniorského a mladších dívčích kategorií komunikují s hráčkami a rodiči „na dálku“, máte radost z toho, že to v omezených podmínkách alespoň takto funguje?

Určitě mám radost, jak se toho všeho zhostili trenéři a samotné hráčky. Ta doba je ale už hodně dlouhá a mám obavy o budoucí zájem dětí o sport.

 

Máte vlastní odhad, kdy se i mladší týmy budou moci vrátit na trávníky?

Věci, které nemohu ovlivnit, netipuji. Ale budu ráda, když ta doba bude co nejkratší, zvítězí zdravý rozum a děti se co nejrychleji vrátí k aktivnímu sportu.

 


(Autor: FK Pardubice | Datum: 15.02.2021 | Zdroj fotky: Luboš Jeníček )



Město pardubice Kave bau Pardubický kraj Palent Zenpro Caha AUTO IN Auto Hybeš - Škoda

Certus

Chceš se potkat s našimi hráči? Přijď do Atrium Paláce Pardubice!

Chceš se potkat s našimi hráči? Přijď do Atrium Paláce Pardubice! více

Nabízíme volné termíny Stadion tour. Například na úterý!

Nabízíme volné termíny Stadion tour. Například na úterý! více

Z utkání v Brně se vracíme s prázdnou

Z utkání v Brně se vracíme s prázdnou více

Projekt partnerských hospod pokračuje: Konzuláty FK Pardubice!

Projekt partnerských hospod pokračuje: Konzuláty FK Pardubice! více