Logo FK Pardubice

facebook twitter instagram youtube

Program utkání
Profile picture

A-tým | 12.04.2019

Před 110 lety se v Pardubicích poprvé představil tým z Anglie

V pátek uplynulo přesně 110 let od chvíle, kdy se v Pardubicích poprvé představil fotbalový tým z Anglie. Šlo o londýnský celek Civil Service, který nad místním SK Pardubice zvítězil 5:0. A to byl proti ostrovnímu týmu skvělý výsledek!


Londýnský klub nebyl v roce 1909 v Čechách, které tehdy ještě byly součástí Rakousko-Uherska, poprvé. Od roku 1901 se víceméně pravidelně představoval na pražské Letné, kde měla domácí stadion Slavia, tehdy jeden z nejlepších týmů kontinentu. Ta v roce 1909 pardubickému SK nabídla zprostředkování utkání s anglickým klubem a na východě Čech neváhali.

 

SK Pardubice totiž v  roce 1909 slavil 10 let od svého vzniku a přivítat anglický klub na svém stadionu na Olšinkách, to byla perlička oslav! Navíc na stole ležely plány na stavbu tribuny, která sportovišti zatím chyběla. Stavba se stihla v termínu a tak na velikonoční pondělí 12. dubna 1909 měli v Pardubicích premiéru jak pardubičtí fotbalisté, tak na tehdejší dobu moderní tribuna.

 

Anglický tým přijel po poledni z Prahy rychlíkem, na nádraží ho čekaly davy fanoušků. Zatímco na stadionu vyhrávala kapela 36. Pěšího pluku z Josefova, hosté si jeli do hotelu odpočinout. V půl 4 pak dorazili na stadion na Olšinkách. Přivítalo je tehdy rekordních 1.900 natěšených diváků a utkání mohlo začít.

 

Londýnský Civil Service byl podle očekávání v utkání lepší, ale domácí gólman Tlučhoř podával skvělý výkon. Hráčům situaci komplikoval silný vítr, ve 13. minutě šli hosté do vedení a do přestávky přidali ještě další dvě branky. Hned v první minutě druhé půle se domácí dožadovali penalty za ruku, ale svazový rozhodčí Markalous byl neoblomný. Diváci nárokovali ještě jednu penaltu pro domácí za sražení „Dolečka“ Resche, znovu marně.

 

Nakonec SK Pardubice prohrál 0:5, ale anglický fotbal byl již tehdy skvělý a ten na českém venkově teprve v plenkách. Hosté odjeli, ale v dalších letech se do Pardubic vydávaly další skvělé kluby; skotský Aberedeen (1911), irský Celtic Belfast (1912), nebo několikrát vídeňský Slovan.

 

Pardubický SK měl čilé mezinárodní styky, ale proti anglickému soupeři si již nezahrál. To se povedlo až VCHZ Pardubice, který se v letech 1962 a 1964 střetl s celky Grimsby Town a Northampton Town. Ale skoro se nechce věřit tomu, že je to už 110 let, kdy fotbal v Pardubicích bavil tisíce diváků…

 

SK Pardubice - FC Civil Service Londýn 0:5 (0:3)

Hráno: 12. dubna 1909. Rozhodčí: Markalous. Diváků: 1.900.

Sestava Pardubic: Tlučhoř - Hanke, Štrympl - Karel, Resch O., Laub - Meissner St., Kohout, Bóža, Medek, Resch A.

 

 

První pardubický fotbalový stadion na Olšinkách. Stál v místě dnešního Ideonu, sokolovna tehdy ještě nestála a z pozadí je vidět Zelená brána

wf

 


(Autor: Radek Klier | Datum: 12.04.2019 | Zdroj fotky: archiv FK Pardubice )



Palent Zenpro Caha AUTO IN Auto Hybeš - Škoda Auto Hybeš - KIA AUTO IN ČPP Servis

Farmet

Chceš se potkat s našimi hráči? Přijď do Atrium Paláce Pardubice!

Chceš se potkat s našimi hráči? Přijď do Atrium Paláce Pardubice! více

Nabízíme volné termíny Stadion tour. Například na úterý!

Nabízíme volné termíny Stadion tour. Například na úterý! více

Z utkání v Brně se vracíme s prázdnou

Z utkání v Brně se vracíme s prázdnou více

Projekt partnerských hospod pokračuje: Konzuláty FK Pardubice!

Projekt partnerských hospod pokračuje: Konzuláty FK Pardubice! více