Logo FK Pardubice

facebook twitter instagram youtube

Program utkání
Profile picture

A-tým | 07.03.2019

Vít Zavřel: Věřím vedení města, že nám chce pomoci

Před prvním domácím utkáním nové sezóny nám poskytl obsáhlý rozhovor sportovní manažer FK Pardubice Vít Zavřel. A probírali jsme témata, která vás budou zajímat. Dozvíte se, jak probíhala jednání o složení kádru, hodně sledovaná bude část věnovaná rekonstrukci Letního stadionu a na ni těsně navazující pasáž vysvětlující jaké zpřísnění podmínek pro stadiony, na kterých se hraje druhá nejvyšší soutěž, chystá LFA.


 

Tím, že začala sezóna, skončilo pro sportovního manažera období, kdy se skládal kádr pro jarní část sezóny. Jste spokojený s tím, jak vše nakonec dopadlo?

Jsem rád, že je toto období za mnou a teď se budu těšit na každé soutěžní utkání. Zimní přestávka je vždycky náročná, řešili jsme odchody i příchody. Avizované bylo, že u nás končí Milan Knobloch. S trenéry jsem komunikoval o dvou hráčích - Romanovi Kašiarovi a Lukášovi Kühnelovi. Oba se v minulém kalendářním roce příliš neposunuli. Roman to měl těžké v tom, že byl 700 kilometrů od domova, to není lehká situace. U Lukáše jsme cítili, že na druhou ligu to ještě není, ale že by se mohl prosadit ve 3. lize, kterou jsme mu neuměli nabídnout. Dali jsme oběma šanci v Tipsport lize, po ní jsme spolupráci s Romanem předčasně ukončili a Lukáši Kühnelovi jsme domluvili hostování ve třetí lize, v Dobrovici.

 

Bylo velkou komplikací, že skončil stoper Jakub Klíma?

Byl to pro nás důležitý hráč. Měl u nás hostování do konce sezóny, ale ve smlouvě jsme měli, že pokud Mladá Boleslav bude chtít, může si ho stáhnout na zimní přípravu. K té situaci došlo, což pro nás byl zásadní krok. Kuba měl 100% minutáž, hrál v základní sestavě, a najednou nám skončil. Ale věděli jsme o jeho definitivním odchodu relativně brzy, někdy v půlce ledna.

 

Teď už víme, že přišel Jiří Piroch, ale byly ve hře i další varianty?

Měl jsem v hlavě dvě varianty - Antonína Křapku a Jirku Pirocha. Jednal jsem současně jak s Plzní, tak s Mladou Boleslaví. Jednání s Boleslaví se vyvíjela rychleji, vypadalo to, že Tonda brzy přijde do Pardubic. Ve finální fázi se to zadrhlo na financích, takže jsem pokračoval v jednání s Plzní. Jirka se tady potom objevil a byli jsme na všem dohodnutí.

 

Čili to byla hladká jednání?

Vypadalo to tak, ale pak se Plzni zranil Lukáš Hejda. Jirka už byl přestěhovaný, trénoval s námi, ale ještě 19. února jsem neměl jeho hostování podepsané… Ve hře byla i varianta, že se Jirka bude muset vrátit do Plzně, pokud ta nesežene náhradu za zraněného Hejdu. Věděl jsem, že řeší přestup ze zahraničí, ale netušil jsem, že to bude Brabec z Turecka. Na poslední chvíli mi tedy Jirku Pirocha podepsali, ale musím se přiznat, že už jsem začínal být nervózní. V té době se totiž Tonda Křapka začal v Boleslavi objevovat v základní sestavě, takže varianta jeho příchodu už nepřicházela v úvahu.

 

To ale pochopitelně nebyl jediný příchod, který jste musel řešit…

Měli jsme možnost vyzkoušet z Mladé Boleslavi odchovance Sparty Martina Tomla, který se nám líbil a po krátké době jsme se rozhodli, že bychom chtěli, aby tady zůstal. Nakonec se z jeho hostování stal přestup, za což jsem rád, protože je to mladý, perspektivní hráč. U Lukáše Zukala jsme hostování také proměnili v přestup, to je ještě mladší obránce, který toho má hodně před sebou.

 

Přišly i dvě cizokrajné posily. Každý fanoušek si asi umí představit, jak probíhá jednání s Boleslaví, s Plzní, ale hodně lidí se ptá, jak probíhá jednání s hráčem, který přijde s Koreje? Jak to probíhá?

Oba, Lee i Park, přišli na doporučení Kima. Jsou to rychlostní typy a myslím si, že v týmu zvýší konkurenci. U Leeho je navíc zajímavé, že je v dorosteneckém věku. Komplikací je, že v jejich případě je jazyková bariéra neskutečně velká. Veškerá komunikace se odehrávala přes Kima v němčině, prostřednictvím Martina Shejbala. Kim nám tyto dva hráče doporučil a my se shodli na tom, že má význam s těmi kluky pracovat, mají budoucnost. Oba jsou pracovití, pokorní, jsou rádi za to, že se můžou poprat v Česku o svou fotbalovou kariéru a dělají pro to maximum. Je radost s nimi spolupracovat.

 

Když se podíváme na pardubickou sestavu, zjistíme, že jenom dva hráči z celého A-týmu, jsou zde na hostování - Jirka Piroch a Emil Tischler. Je to cesta, kterou chceme jít?

Děláme práci, při které je potřeba se dívat dopředu. To je hlavní důvod, proč jsem chtěl, abychom koupili Lukáše Zukala. Dovedu si představit, že až tady skončí hostování Jirky Pirocha, jeho pozici zaujme Martin Toml, nebo právě Lukáš Zukal. Je potřeba s touto perspektivou pracovat, proto jsem rád, že jen dva kluci jsou tady na hostování. A přiznávám, že bych hodně stál o to, aby se v létě Emil Tischler také stal naším hráčem. Určitě budu chtít na jaře se Slováckem na toto téma jednat.

 

Jarní část FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY začala. Položilo vedení před trenéry nějaké konkrétní cíle?

Nestanovili jsme žádný cíl. Všichni vědí, i hráči, že chceme bojovat na špici, že se chceme přibližovat ke třetímu místu. Nehodláme na tým vyvíjet žádný velký tlak, protože když jsme jim v minulosti před sezónou dávali jasné cíle, tak to většinou nedopadlo dobře. Rádi bychom se pohybovali co nejvýše, ale půjdeme zápas od zápasu.

 

 

Mluvili jsme o rozhledu směrem dopředu. Při tom ale nejde vyhnout se tématu rekonstrukce Letního stadionu. Mohl byste to shrnout pro naše fanoušky, jaká je současná situace?

Situace je taková, že zastupitelstvo loni odsouhlasilo investici do rekonstrukce Letního stadionu a jeho okolí, včetně nábřeží Labe. Odsouhlasilo pro tuto rekonstrukci konkrétní částku. Ta byla vypočítána z předložené studie, poté probíhaly pravidelné Workshopy se zástupci města, se zástupci klubu a projekční firmou. Původní projekt se dotvářel, byli tady třikrát na konzultaci zástupci FAČRu, takže projekt je velmi dobře připraven. Splňuje vše pro to, aby se v Pardubicích mohla hrát v budoucnu první liga a případně pohárová, nebo i mezinárodní utkání. Vzhledem k tomu, že se projekt dolaďoval, a během té doby došlo mj. celorepublikově ke zdražení stavebních prací, došlo k navýšení rozpočtu, který je aktuálně předmětem diskuse. 

Jaký tedy bude další postup?
Teď je vše ve fázi, kdy je projekt hotový, bylo vydáno stavební povolení a chystá se výběrové řízení na zhotovitele. Město ale nemůže vypsat výběrové řízení na zhotovitele, pokud nebude odsouhlasená investice dle aktuálního projektu a jeho rozpočtu. Až poté může dojít na vyhlášení výběrového řízení a poté by se mohlo začít rekonstruovat. Stále věřím tomu, že je reálné, aby rekonstrukce byla zahájena letos na podzim. Znovu ale připomínám, že investice do samotného stadionu činí zhruba 60% celkových nákladů na revitalizaci prostoru Letního stadionu a jeho okolí. 

 

Takže plánované časování rekonstrukce se pravděpodobně zdrží, ale nemělo by se jednat o dramatický posun?

Určitě se to o trochu posune. V zastupitelstvu jsou noví zastupitelé, kteří budou chtít být seznámeni s projektem a s jeho konečnou fází. Neumím odhadnout, jak toto seznamování bude dlouhé… Ale myslím, že se vše alespoň o dva měsíce protáhne.

 

Abych to trochu odlehčil. Fanoušci se občas na sociálních sítích dohadují, jestli bude stadion dříve v Pardubicích, nebo v Hradci. Zatím máme lépe nakročeno, zvládneme to dotáhnout?

Já bych za to byl rád, věřím tomu. Pan primátor několikrát zmínil, že je to jeho priorita. Má pravdu v tom, že je potřeba dodělat centrum města a navázat na krásný zámek a hezky zrekonstruované Tyršové sady, je potřeba celý tento komplex dotvořit. I proto věřím, že letos rekonstrukci zahájíme. Co se týče Hradce Králové, nevím, v jaké jsou fázi. Každopádně říkám, že i Hradci bych přál nový stadion. Fotbal je nejpopulárnější sport na světě, děláme ho proto, že ho máme rádi a chceme, aby fanoušci měli odpovídající komfort. Proto přeji nový stadion i sousednímu městu.

 

Nejnovější informace, které přinášíte ze zasedání LFA, naznačují, že pravidla pro stadiony i pro druhou nejvyšší soutěž budou přitvrzovat…

Je to tak. Ligová fotbalová asociace LFA, která řídí profesionální fotbal, tedy 1. a 2. ligu, navrhuje zpřísnění požadavků pro stadiony druhé ligy. Do čtyř let bude povinností mít umělé osvětlení a následky budou jednoznačné - kdo ho nebude mít, nebude moci hrát ani druhou ligu. Bez výjimek. Když to vztáhnu konkrétně na náš klub. Aktuálně hrajeme v popředí druhé ligy, chceme se do budoucna poprat o 1. ligu. Ale pokud bychom do čtyř let neměli v Pardubicích osvětlení, srazí nás to do 3. ligy. Takže jde o velký problém. Proto věřím v to, že se letos rekonstrukce Letního stadionu rozjede a do dvou let bude stadion hotový.

 

Opravdu by to znamenalo popsaný pád?

Ano. Pokud stadion nebude splňovat dané podmínky, dojde za 4 roky na popsaný scénář. LFA avizuje, že takto přísnou cestou půjde i za cenu, že by 2. ligu mělo hrát třeba 12 týmů. Bude to v licenčním manuálu, kdo nebude schopný ho dodržet, má bohužel smůlu.

 

Co je důvodem takového zpřísnění?

Ty důvody jsou logické. Generální partner soutěže, společnost Fortuna, pochopitelně tlačí na kvalitní medializaci soutěže. Je dohodnutý projekt s Českou televizí, která utkání vysílá. Jenže ta má velmi ztížený výběr, protože zejména v podzimních měsících je brzy tma a absence osvětlení znamená, že výběr utkání je výrazně okleštěný. Tlak sponzorů v tomto směru je tedy pochopitelný.

 

Teoreticky - pokud se „Letňák“ nepovede zrekonstruovat, musely by Pardubice nuceně do třetí ligy. To by ale znamenalo popření všeho, co se za poslední roky v krajském městě na fotbalovém poli vytvořilo. Funguje zde Regionální fotbalová akademie, klubová akademie, mladí hráči jsou v reprezentacích…

Ano. Neměli bychom statut profesionálního klubu, což mohou mít jen účastníci dvou nejvyšších soutěží. Přišli bychom tak, bez možnosti obrany, o všechny talentované hráče. Na splnění podmínek máme maximálně čtyři roky. Pokud to nedopadne, přijde naše 12letá práce vniveč. 

 

Předpokládám ale, že na krizový scénář nedojde…

Nenastane, věřím vedení města a panu primátorovi, že nám chtějí pomoci a že to dopadne tak, jak má. Tedy že letos bude rekonstrukce zahájena a do dvou let bude vše hotové. Potom to bude na nás, abychom napnuli síly a udělali maximum pro to, aby byly Pardubice v 1. lize co nejdříve.

 

s


(Autor: Radek Klier | Datum: 07.03.2019 | Zdroj fotky: Luboš Jeníček, Radek Klier )



AUTO IN ČPP Servis Město pardubice Kave bau Pardubický kraj Palent Zenpro Caha

Farmet

Chceš se potkat s našimi hráči? Přijď do Atrium Paláce Pardubice!

Chceš se potkat s našimi hráči? Přijď do Atrium Paláce Pardubice! více

Nabízíme volné termíny Stadion tour. Například na úterý!

Nabízíme volné termíny Stadion tour. Například na úterý! více

Z utkání v Brně se vracíme s prázdnou

Z utkání v Brně se vracíme s prázdnou více

Projekt partnerských hospod pokračuje: Konzuláty FK Pardubice!

Projekt partnerských hospod pokračuje: Konzuláty FK Pardubice! více